Betere frequentie voor Radio 1 Hits in Oslo

De commerciŽle zender Radio 1 Hits is sinds deze week beter te ontvangen in de Noorse stad Oslo. Tot voorkort maakte het station gebruik van een zwakke zender die buiten de stad stond opgesteld, maar nu heeft Radio 1 ook de beschikking over een zender in Oslo zelf. Eigenaar SBS Radio heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met Radio Pluss. Radio 1 Hits is nu in Oslo te beluisteren via 101.1 FM.

In maart 2009 werd bekend dat SBS Radio de grote verliezer was van de frequentieverdeling in Noorwegen. Radio 1 zou per januari 2010 zijn frequenties in Oslo en Trondheim kwijtraken, terwijl in Bergen en Stavanger genoegen moest worden genomen met minder sterke frequenties. Extra zuur voor SBS Radio was dat de meeste sterke frequenties van Radio 1 werden toegewezen aan concurrent NRJ.

SBS Radio besloot in beroep te gaan tegen de uitslag van de frequentieverdeling en dat pakte deels succesvol uit. Radio 1 kreeg namelijk alsnog een frequentie in Trondheim toegewezen. Voor Oslo bleef het besluit overeind.

Om toch in de hoofdstad van Noorwegen uit te kunnen blijven zenden, sloot SBS Radio in december 2009 een overeenkomst met de JśrRadioGruppens voor het gebruik van de frequentie van Radio Ski. Ski is een dorpje ongeveer 30 kilometer onder Oslo. De zender van Radio Ski staat echter opgesteld in Sofiemyr, ongeveer 12 kilometer onder Oslo, waardoor de frequentie (103.4 FM) in grote delen van Oslo te ontvangen is.

Om toch weer optimaal te ontvangen te zijn in Oslo heeft SBS Radio een overeenkomst gesloten met Radio Pluss van de Carambole Groep voor het gebruik van de frequentie 101.1 FM. De zender hiervan staat namelijk in Oslo zelf opgesteld, waardoor de ontvangst aanzienlijk beter is dan die van de andere frequentie. Sinds afgelopen dinsdag is Radio 1 Hits te ontvangen via deze frequentie.

Enig nadeel van de nieuwe frequentie is dat Radio 1 Hits niet 24 uur per dag gebruik kan maken van de frequentie. Tussen 19.30 uur en 06 uur zenden Acem Radio en Radio Niterocket uit op de 101.1 FM. Ook ís ochtends tussen 8 en 9 uur maakt Acem Radio gebruik van deze frequentie, waardoor Radio 1 Hits tijdens de piek van ochtendspits, waarop veel luisteraars hun radio aanzetten, geen gebruik kan maken van de nieuwe frequentie. Of hier op korte termijn verandering in komt is nog niet bekend. [RS/Radio.NL]