25 jaar draadloos internet

Het is dit jaar precies 25 jaar geleden dat draadloos internet ontstaan is, meldt ons D-Link (dat in de routers zit, dus enig zelfbelang zal zeker meespelen bij het onder de aandacht brengen van deze verjaardag ). Maar goed, dat neemt niet weg dat het een mooi moment is om even terug te blikken op de ontwikkeling van Wi-Fi.


Het verhaal van draadloos internet begon in 1985 toen de Federal Communications Commission (FCC) besloot om ongeautoriseerd toegang tot het radiospectrum voor communicatie mogelijk te maken en de 802.11-commissie vrij Wi-Fi en andere draadloze technologieŽn kon ontwikkelen. Het besluit van de Amerikaanse toezichthouder moedigde toezichthouders wereldwijd aan om soortgelijke regels aan te nemen, waarna de groei van Wi-Fi echt kon beginnen.

In 1990 werd een nieuwe commissie, het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), in het leven geroepen om een officiŽle 802.11- standaard te creŽren. Deze IEEE introduceerde vervolgens in 1997 de 802.11-standaard voor draadloze Ethernet-netwerken. In 1999 werd de 802.11b-standaard geratificeerd, die een maximale doorvoersnelheid van 11 Mbps ondersteunde. In datzelfde jaar werd de term 'Wi-Fi' (Wireless Fidelity) voor het eerst commercieel gebruikt. De term werd bedacht door het merkenadviesbureau Interbrand, en was een woordspeling op 'Hi-Fi' (High Fidelity). In 2003 werd vervolgens de 802.11g-standaard geÔntroduceerd om een maximale doorvoersnelheid van 54 Mbps te ondersteunen. De laatste nieuwe standaard werd in september 2009 geratificeerd. 802.11n-standaard kan doorvoersnelheden tot 300 Mbps te leveren. Benieuwd waar Wi-Fi over nog eens 25 jaar staat...