Roland Garros live op 3D TV voor persIn het Olympisch Stadion in Amsterdam hebben Eurosport Benelux en Panasonic Nederland zojuist de Nederlandse en Vlaamse pers het meest recente product van hun partnership getoond: Roland Garros live op de 3D TV. Eerder deze week, tijdens de Panasonic 3D Experience in het Tenniseum in Parijs, presenteerden Eurosport, Panasonic, Orange en de Franse tennisfederatie FFT de vernieuwing al voor de internationale media.

Nadat medio 2008 al Eurosport HD werd gelanceerd, is Eurosport 3D dus de nieuwste vrucht van de internationale samenwerking tussen Eurosport en Panasonic. Danny Menken, managing director van Eurosport Benelux: “Die samenwerking richt zich op innovatie en marketing van sport op TV. Fantastisch natuurlijk, dat we nú al zo’n enorm sportevenement als Roland Garros, voor een langere periode, live in 3D kunnen laten zien.” Rob de Klijn, general manager consumer electronics van Panasonic sluit zich daar bij aan: “Panasonic is verheugd samen te werken met Eurosport, Orange en de FFT, en gezamenlijk voorop te lopen in het leveren van deze unieke 3D ervaring voor consumenten in Nederland. De live uitzending van Roland Garros in 3D toont de grote mogelijkheden van deze technologie voor de toekomst.”

In de hoofdstedelijke Benelux-vestiging van de pan-Europees opererende sportzender, toonden Eurosport en Panasonic gebroederlijk, op levensgrote Panasonic 3D-schermen en onder overweldigende belangstelling van het Nederlandse en Vlaamse journaille, hoe ‘sport op televisie’ er driedimensionaal uitziet. Daarnaast kwam uitgebreid ter sprake het opzienbarende feit dat zij, ter introductie, de Grand Slam van Parijs op 120 Panasonic verkooppunten in Nederland - en via de demokanalen van televisie-aanbieders Telenet, Voo en Nubericable op 180 Panasonic verkooppunten in België - live in 3D uitzenden.

Menken is dus blij met de nieuwe dimensie: “Wij willen onze kijkers de best mogelijke kijkervaring bieden en met Eurosport 3D zetten we weer een flinke stap in de juiste richting. Ik denk dat 3D eigenlijk verder gaat dan emotie, de kijker is immers als het ware zelf live bij het evenement aanwezig. Onze gasten van vandaag hebben dat met eigen ogen gezien en ook zij waren het er over eens: dit komt wel érg dicht bij de ultieme sportbeleving.”

Op pan-Europees niveau is de Grand Slam bij meer dan 3000 Panasonic-verkooppunten in 28 landen live en in 3D te zien. Daarnaast is Eurosport 3D, via de satellieten van Astra en Eutelsat, in 58 Europese landen verkrijgbaar. Met deze 3D Experience biedt Eurosport Panasonic dus een full service communicatie-oplossing: uitstekende live-content, de technische kennis om live 3D TV uitzendingen te verzorgen, een pan-Europees multimedia-communicatieplatform en uitgebreide nationale - en internationale PR- en promotiemogelijkheden.

Het rechtstreeks uitzenden van grote sportevenementen in 3D zal voor de broadcastindustrie de grote drijfveer zijn voor een doorbraak van 3D weergave in de huiskamer. Dit is de conclusie van een onderzoek van Screen Digest in opdracht van Panasonic Europe. Tachtig procent van alle potentiële 3D kanalen zal zich richten op sportevenementen. Men verwacht dat de beschikbaarheid van live 3D sportcontent een grote impact heeft op de acceptatie van 3D in de huiskamer door de consument.
Volgens het onderzoek van Screen Digest, zal een kwart van de huishoudens in de Westerse landen aan het eind van 2014 over een 3D tv beschikken. In hoeverre dit zich verder zal uitbreiden is echter afhankelijk van de beschikbaarheid van hoogwaardige content die uiteindelijk een bepalende rol zal spelen in het aankoopproces van de consument. Naast voetbal, American football en golf, verwacht Screen Digest dat de live-uitzending van grote tennistoernooien een belangrijke stimulans voor de 3D industrie zal zijn.

Laurent Abadie, CEO & Chairman van Panasonic Europe: “Dit is een geweldige kans, die de mogelijkheden laat zien van live 3D sportuitzendingen in de huiskamer. Wij zijn verheugd samen te werken met Orange, Eurosport en de FFT, en gezamenlijk voorop te lopen in het leveren van deze unieke 3D ervaring voor zoveel consumenten in heel Europa.”

De opnames die in 3D op locatie worden gemaakt op Roland Garros zullen live via ADSL en glasvezelkabel worden verzonden naar Orange-abonnees in geheel Frankrijk, op een speciaal Orange tv-kanaal. Eurosport levert het live 3D signaal in de rest van Europa via de satelliet naar de Panasonic VT20 3D NeoPDP tv’s in meer dan 3.000 winkel in Europa. De distributie via de satelliet is mogelijk dankzij samenwerking met Eutelsat en Astra. De Panasonic dealers waar de live 3D uitzendingen te zien zijn kan men vinden via de website: www.panasonic.nl

Ghislaine Le Rhun-Gautier, 3D Projectmanager voor Orange: “Roland Garros is voor Orange het perfecte evenement voor de lancering van haar eerste 3D tv service in Frankrijk. Eerder al, in 2008 en 2009, was dit de plaats waar we voor het eerst experimenteerden met live 3D uitzending. Ons doel is om onze klanten innovaties te bieden die een ommekeer teweeg brengen in de toegang tot de content op alle onze platforms. Met 3D brengt Orange tv-beleving naar een hoger niveau.”

Panasonic zal haar rol op gebied van Full HD 3D in de loop van 2010 nog verder versterken door naast de VT20 3D NeoPDP TV en de DMP-BDT300 3D blu-ray speler, een aantal nieuwe 3D producten op de markt te brengen. In augustus zal de eerste 65 inch Full HD 3D tv in de markt worden geïntroduceerd die later in het jaar gevolgd zal worden door een 3D camcorder, een digitale 3D compatible AV mixer en een 3D LCD videomonitor.

Ook media- en kabelbedrijf UPC toonde zich van haar innovatieve kant, afgelopen week, en wel op het World Congress of Information Technology. De aanbieder van telefonie-, internet- en televisiediensten bood bezoekers van dat congres (dat op 25, 26 en 27 mei plaatsvond in de Amsterdamse RAI en dat in het teken staat van ‘technische innovaties op het gebied van televisie en internet’) de mogelijkheid om op de allernieuwste Panasonic VT20 3D plasma-televisies te genieten van Eurosport 3D’s rechtstreekse en driedimensionale uitzending van toptennis vanaf Roland Garros.

Bron: Eurosport