Hoewel de NOS inmiddels technisch prima in staat is om belangrijke sport evenementen zoals Roland Garros door te geven in HD kwaliteit gebeurt dat vaak niet. We hebben dat al eerder kunnen ervaren bij de Olympische spelen waarbij uitgerekend het schaatsen niet in HDTV kwaliteit werd uitgezonden door de NOS.

Nu blijkt opnieuw dat het belangrijke Franse tennistoernooi op Roland Garros door de NOS slechts in upscaled SD kwaliteit wordt afgeleverd terwijl vanuit de Franse hoofstad een prima HD signaal beschikbaar is.

Bij het schakelen tussen Nederland 1 HD en Eurosport HD wordt nog eens goed duidelijk wat een enorm verschil in kwaliteit er zit tussen HD en SD. Eurosport geeft alle wedstrijden van de belangrijkste banen op Roland Garros door in strakke HD kwaliteit.

Volgens de NOS zijn budgettaire redenen de overweging om niet de optimale kwaliteit door te geven. Naar ons idee, en dat van veel van onze bezoekers, een zeer slechte zaak. Deze NOS beslissing zou op termijn wel een kunnen leiden tot nog verdergaande bezuinigingen omdat de publieke zenders op deze manier steeds meer marktaandeel zullen gaan verliezen aan de commerciële zenders die belangrijke sport- en andere evenementen wel in HDTV kwaliteit doorgeven aan de consument.

We zullen eens zien hoe dat bij het komende WK zal zijn……