Woensdag staking bij de VRT


De vakbonden van de VRT organiseren aanstaande woensdag 9 juni een 24-uursstaking. Met de staking willen de vakbonden duidelijk maken 65 miljoen euro extra bezuinigen afbraak doet aan de Vlaamse openbare omroep. De bonden zelf willen namelijk niet verder gaan dan 44 miljoen euro aan extra bezuinigingen.

De VRT wil de komende twee jaar in totaal 65 miljoen euro bezuinigen. Hierdoor zullen dit jaar nog bijna 280 banen verdwijnen. Alhoewel de openbare omroep gedwongen ontslagen wil voorkomen, zien de vakbonden weinig in het plan. Zij vrezen dat de bezuinigingen afbraak doen aan de VRT.

Eind maart legden de vakbonden van de VRT met een alternatief bezuinigingsplan 38,2 miljoen euro voor aan de Raad van Bestuur. Dat bedrag werd na onderhandelingen met de directie op 42,7 miljoen euro gebracht en intussen is er uitzicht op een akkoord aan efficiëntiemaatregelen van 44 miljoen euro. Het resterende gat is volgens de bonden niet te overbruggen zonder kwaliteitsverlies.

Afgelopen donderdag kondigden de vakbonden aan dat er gestaakt gaat worden. Op woensdag 9 juni zullen de personeelsleden van de VRT het werk voor 24 uur neerleggen. Hierdoor komen waarschijnlijk alle reguliere radio- en televisieprogramma’s te vervallen. Wat er wel wordt uitgezonden is nog niet bekend, maar het is in ieder geval de bedoeling dat er zo min mogelijk wordt uitgezonden.

De Vlaamse regering "betreurt" dat de vakbonden bij de VRT stakingsacties aankondigen, maar toont wel begrip voor de zorgen van de vakbonden over het aanbod en de programmering. Toch is de regering van mening dat de beoogde besparingen nodig zijn om eind 2011 de begroting van de VRT in evenwicht te krijgen. [RS/Radio.NL]