De NOS geeft het stadiongeluid vanaf vandaag minder hard door bij de wedstrijden op het WK voetbal in Zuid-Afrika. Reden: de vele klachten over het onophoudelijke getoeter van de tribune. Het geluid van het Zuid-Afrikaanse blaasinstrument vuvuzela wordt zo irritant gevonden dat de publieke omroep heeft besloten er wat aan te doen.

Vorige week besloten enkele voetballiefhebbers de website antivuvuzela op te richten om de herrietoeters uit de stadions te bannen. De NOS zegt de reacties van de televisiekijkers over het geluid van de vuvuzela zeer serieus te nemen en er alles aan te doen de overlast zoveel mogelijk te beperken. “De omroep heeft zijn regisseurs en geluidstechnici de opdracht gegeven het geluid uit het stadion zachter te zetten. Op deze manier komt het stadiongeluid - inclusief het vuvuzelagetoeter - minder indringend de Nederlandse huiskamers in.” De NOS monitort verder continue de mix tussen het stadiongeluid en de commentator, zodat het geluidsniveau daar waar nodig direct kan worden bijgesteld.


Vuvuzelaverbod

Een stadioverbod voor de vuvuzela wordt nog altijd overwogen. Dit zei voorzitter Danny Jordaan van het toernooi in Zuid-Afrika tegen de BBC. “We hebben gezegd dat als landen kwaad worden, wij meteen actie ondernemen. We proberen het onder controle te krijgen.” De toeters schallen ook dwars door de volksliederen heen. “We hebben gevraagd of ze de vuvuzela’s tijdens volksliederen en mededelingen terzijde willen leggen. Het is moeilijk maar we doen ons best.”