Wesley Sneijder haalt uit voor zijn treffer

Oranje staat op het WK op de drempel van de achtste finales. Na de moeizame winst op de Denen bleek Japan minstens zo taai. En gericht schot, vlak na rust van Wesley Sneijder, was in Durban genoeg: 1-0.

Oranje had voor rust vrijwel constant de bal. Het geduldige positiespel zag er wel verzorgd uit, maar was gespeend van ieder gevaar. Japan speelde gegroepeerd en gedisciplineerd en schermde Rafael van der Vaart, Dirk Kuijt en Robin van Persie volledig af.

Kuijts gesmoorde omhaal was het enige 'oei-moment' voor het doel van Eiji Kawashima. Aan de overkant viel ook weinig te beleven. Maarten Stekelenburg hoefde pas na 37 minuten een afstandsschot van Daisuke Matsui op te rapen. Het was overigens pas de eerste bal tussen de palen in de wedstrijd.

Uithaal Sneijder
Van Persie krabde met een kopbal en een mislukt schot na de rust wat cement uit de Japanse muur. De spits legde even later terug op Sneijder, die de Jabulani vanaf 19 meter afvuurde. Kawashima verkeek zich flink op de baan van de raket: 1-0.

Japan moest van afstoppen schakelen naar creren. Dat deden de Aziaten ook wel, maar niet vol overtuiging. Toch werd Japan met schoten van Yoshito Okubo een paar keer dreigend.

Oranje kreeg meer ruimte, maar deed daar veel te weinig mee. Ook invaller Eljero Elia kon niet voor inspiratie zorgen. Ibrahim Afellay, de tweede invaller, kreeg in de slotfase wel goede kansen. Hij stuitte echter tot twee keer toe op Kawashima, waarna uitblinker Marcus Tulio Tanaka nog gevaarlijk dicht bij de 1-1 was.