De Panasonic TX-P50VT20E Plasma 3D TV is de eerste HD TV de VIERA NeoPDP lijn met ondersteuning voor 3D. We hebben de P50VT20 al eerder in werking gezien op shows en tijdens demonstraties maar nu kunnen we dit toestel dan ook zelf aan een review onderwerpen.

Om een lange opsomming van functies te voorkomen verwijzen we graag naar ons eerdere artikel over dit toestel, P50VT20, waarin u uitgebreid de specificaties kunt lezen. Naast de TX-P50VT20 is in de VT20 serie ook nog leverbaar de Panasonic TX-P65VT20 met een 65 inch scherm.

Installatie
De P50VT20E is een fiks apparaat dat dan ook geleverd wordt in een behoorlijk grote doos. Het uitpakken en opstellen is, gezien het gewicht en de afmetingen van deze 3D TV, een klusje om met minimaal twee personen uit te voeren.

De TV maakt een klassieke indruk met de donkerbronskleurige kast en sobere vormgeving van TV en bijgeleverde voet. Met de TV levert Panasonic twee 3D brillen mee en daarnaast zitten er nog zaken in de doos als handleidingen, afstandbediening met batterijen, een schroevendraaiertje voor het vervangen van de batterij in de 3D bril, een draadloze LAN adapter met verlengkabel, kabelklem, netsnoer, twee ferrietkernen en de voet met schroeven voor bevestiging.

We hebben er voor gekozen om de TV te testen met de ingebouwde DVB-C HD tuner in combinatie met Ziggo signaal. De P50VT20 is gecertificeerd voor CI+ gebruik bij Ziggo en we hebben zowel de Neotion als sMiT CI+ modules getest zonder dat we daarbij problemen tegenkwamen.

Naast het gebruik met de ingebouwde DVB-C tuner hebben we de TX-P50VT20E bekeken in combinatie met de Panasonic DMP-BDT300EG 3D Blu-ray speler en de Playstation 3 voor 3D games weergave. Voor aansluiting op Internet hebben we gekozen voor de vaste Ethernet verbinding.

Na het instellen van Nederlands al taal en Nederland als land, gevolgd door de keuze voor DVB-C ontvangst met regionale instellingen voor Ziggo, werden vlot alle zenders in ons Ziggo gebied gevonden. De aangesloten Blu-ray speler en PS3 werden onmiddellijk door de TV herkend en konden daarna ook met de afstandbediening worden bediend.

Beeldkwaliteit en het geluid
De Panasonic TX-P50VT20E geeft in de standaardinstellingen al een fraai beeld maar wij gaven de voorkeur aan de THX instelling met wat kleine correcties voor de meest natuurlijke weergave. De TV biedt volop instelmogelijkheden voor de echte liefhebber.
De beeldkwaliteit van deze TV is werkelijk uitstekend te noemen met fraaie verzadigde kleuren, diepe zwarttinten met behoud van doortekening in schaduwpartijen en zelfs in 2D modus een mooie plastische weergave. De weergave van huidtinten, altijd nog een wat lastiger aspect bij sommige LCD TV’s, was bij dit scherm dik in orde. Vooral bij HD materiaal komt deze fraaie TV zeer goed tot zijn recht. Daarnaast is de kijkhoek zeer groot doordat het hier gaat om een plasma scherm.

Het geluid dat uit de ingebouwde luidsprekers is zeer behoorlijk maar de echte liefhebber zal een dergelijk TV toch meestal aansluiten op externe apparatuur en luidsprekers.

Op 3D film weergave vanaf de BDT300EG Blu-ray 3D speler was zeer weinig aan te merken. De TV biedt een mooie dieptewerking met diepe kleuren en vloeiende beelden. Wel is het zaak om bij het bekijken van 3D materiaal te zorgen voor een behoorlijk donkere omgeving. Daar zijn twee hoofdredenen voor. Ten eerste zorgt een dergelijke omgeving ervoor dat onze hersenen minder hoeven te schakelen tussen de echte 3D wereld en het gesimuleerde stereoscopische 3D beeld op de TV. Zo voorkomt u een aantal mogelijke negatieve effecten van 3D kijken zoals bijvoorbeeld vermoeidheid. De tweede reden ligt in het feit dat de 3D brillen bij invallend daglicht een flikkerend effect weergeven rondom de TV. Ook dat kan het kijken natuurlijk negatief beïnvloeden.

Bij het kijken naar een eerder opgenomen 3D TV uitzending viel op dat nog wel een geringe mate van crosstalk optreedt bij zeer lichte onderwerpen tegen een extra donkere achtergrond. De crosstalk was wel minder zichtbaar dan bij een eerder getest 3D LCD scherm. Bij standaard beelden hebben we de crosstalk dan ook niet echt als storend ervaren.

Op de Playstation 3 zijn inmiddels een aantal 3D spellen beschikbaar en die zagen er op de TX-P50VT20E toch wel bijzonder fraai uit. Het Plasma scherm gaf door zijn snelheid en fraaie kleuren een mooi 3D effect met fraaie verzadigde kleurtinten.

Wat beeld betreft is dit dus niet allen een top toestel voor 2D weergave maar ook een zeer goede 3D TV.

De afstandbediening
De Panasonic afstandbediening bij deze TV maakt op de eerste aanblik een sobere, eenvoudige indruk. De kunststof afstandbediening is echter wel logisch opgebouwd en de nummers en functies zijn duidelijk weergegeven.
De cursor- of pijltjes toetsen zijn makkelijk te vinden op de aluminium cirkel en hebben een duidelijk klik die het bedieningsgemak vergroot.
Rondom het cursor gedeelte liggen in een halve cirkel grote knoppen voor “Viera Link”, “Viera Tools” en “Guide” (Elektronische Programma Gids).
Er zijn toetsen aanwezig om de ingebouwde recorder, in combinatie met uw eigen harddisk of USB stick, op een eenvoudige manier te bedienen.
Al met al wel een prettige afstandbediening die goed in de hand ligt maar bij liggend gebruik op een vlakke ondergrond heeft hij wel de neiging te kantelen


door de wigvormige onderkant.


Menu’s en extra functies
De menu’s van de Panasonic zien er eenvoudig (grijs en blauw) uit maar zijn wel duidelijk wat betreft opbouw en structuur.
Het Viera Tools menu gedeelte is mooi uitgevoerd als een soort balk onderin het beeld met mooie iconen. In dit Viera Tools deel treffen we onder andere functies aan als Viera Link Control, Foto, Video, Muziek, 3D, Viera Cast en Media Server. Ook deze grafisch fraaie menu’s reageren snel op de afstandbediening.
Foto’s, films en muziek kunnen worden weergegeven vanaf een SDHC geheugenkaart die in de TV wordt gestoken of via DLNA vanaf een PC ergens in het thuisnetwerk. Vanaf de SD kaart werden foto’s, video en muziek prima weergegeven. Bij foto weergave kan nog een ingebouwd of eigen muziekje op de achtergrond worden weergegeven. Zoals bij alle TV’s is het aantal ondersteunde codecs nog beperkt. Even opletten dus. Terwijl de DLNA koppeling bij andere toestellen nog al eens traag wil verlopen was die functie op de TX-P50VT20E razendsnel.
Het Viera Cast deel met onderdelen als Youtube, Picasa, Weer en weersverwachting, Bloomberg, Tagesschau en Eurosport bevat nog erg weinig Nederlandse content. Dat is duidelijk iets waaraan nog aandacht besteed zal moeten worden om het volledige potentieel van deze functie beter te benutten. Er is een beta Sk*pe toepassing aanwezig die we niet verder hebben getest.

De Elektronische Programma Gids is eenvoudig maar duidelijk waarbij we het wel jammer vonden dat bij raadplegen van de gids geluid en beeld van de actieve


zender niet wordt weergegeven.


Handleiding
Bij de P50VT20E zit een stapeltje handleidingen in een aantal talen waaronder Nederlands. De papieren Nederlandse versie is 28 bladzijden dik en bevat de essentiële elementen terwijl een uitgebreidere versie wordt meegeleverd op een CD-ROM.

Samenvatting en conclusie
De Panasonic TX-P50VT20E is niet alleen een uitstekende HDTV uit het topsegment maar levert ook de beste 3D TV beelden die we tot nu toe hebben gezien. Kijkhoek, kleurverzadiging, zwartwaarden, en detailweergave in donkere partijen is uitstekend en we hebben qua beeld dan ook geen kanttekeningen te maken.
Plasma blijkt ook in dit review toch nog steeds een zeer goede kwaliteit te leveren.
Het Vieracast deel van de TV is nog een punt waaraan Panasonic meer aandacht zal moeten besteden wat betreft inhoud voor de Nederlandse markt.
Hoewel het hier gaat om een TV in de hogere prijsklasse levert Panasonic met dit model een goede prijs prestatie, mede door de beslissing om twee 3D brillen en een wireless dongle standaard mee te leveren en een HD recorder functie (naar eigen harddisk of USB stick) in te bouwen.
Een aanrader zowel voor 2D als voor 3D weergave.