800.000 (!) gelijktijdige WK-streams bij BBC


Toen het Nederlands Elftal vorige week onder werktijd een WK-wedstrijd afwerkte, besloot de NOS om het aantal gelijktijdige bezoekers van de videostream te beperken tot 120.000. Anders zou ‘het internet wel eens in elkaar kunnen storten’. Bij de BBC staan ze wel voor hetere vuren. De laatste poulewedstrijd van het Engelse nationale elftal werd ook onder werktijd gespeeld en trok op het hoogtepunt zo’n 800.000 gelijktijdige internetkijkers. Dat blijkt uit de eerste cijfers die de Britse omroep woensdag bekend maakte.

De precieze cijfers moeten nog bekend gemaakt worden, maar het is wel duidelijk dat het om een record gaat. Het bereik, het totaal aantal unieke kijkers, is nog niet bekend maar zal volgens de BBC ‘aanzienlijk groter’ zijn. Volgens de omroep die zo veel mogelijk servercapaciteit had vrijgemaakt, is het massale internetverkeer in goede orde verlopen. Omdat sommige providers meer moeite hadden met het regelen van het verkeer dan anderen, kon de stream bij sommige kijkers toch zo af en toe haperen.

BBC’s commerciele concurrent ITV zond de openingswedstrijd van het toernooi uit en kon toen de enorme kijkersaantallen op internet niet aan. Waarschijnlijk was dat een waarschuwing waar de Britse publieke omroep zijn lessen uit heeft getrokken.