De Sony 46HX900 is een Full HD 3D LCD TV met Full LED local dimming achtergrond verlichting en een 46 inch (117 cm) beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080p. Als extra optie kan de TV worden uitgebreid met een 3D-transmitter en 3D bril voor het bekijken van 3D beelden. De HD TV zelf is al geschikt om 3D weer te geven.

Zoals gebruikelijk zullen we in dit review niet de specificaties van de TV herhalen, die kunt u eenvoudig vinden in ons eerdere artikel Sony 46HX900 3D LED LCD TV. In de Sony HX900 serie is naast de 46HX900 ook nog leverbaar de Sony 52HX900 met 52 inch scherm.

Installatie
Bij het oppakken van de doos waarin de 46HX900 arriveert zou je denken dat er een plasma scherm in zit. Dat is natuurlijk niet het geval maar het gewicht van TV met standaard is wel indrukwekkend te noemen met een totaal van ruim 36 kg waarvan alleen de standaard alleen al 6kg voor haar rekening neemt. Dat gewicht wordt voor een flink deel veroorzaakt door een groot glasvlak dat de gehele voorkant van het scherm bedekt. Dit Sony Monolithic design geeft de TV een bijzonder strak uiterlijk en hoewel het scherm hoogglans heeft blijft reflectie binnen de perken door de speciale anti-reflectietechniek die Sony heeft toegepast.
Omdat de TV door Ziggo gecertificeerd is voor gebruik in combinatie met een CI+ of Common Interface Plus module hebben we die combinatie in ons review gebruikt voor beoordeling van kabel TV weergave. Na aansluiting op de kabel werden de digitale zenders snel gevonden waarna een wat langer proces werd gestart om de analoge zenders in kaart te brengen.
Voor de beoordeling van 2D en 3D materiaal vanaf Blu-ray hebben we gebruik gemaakt van de Panasonic DMP-BDT300EG en Samsung BD-C6900 3D Blu-ray spelers.
Voor beoordeling van 3D games hebben we onze eigen Playstation 3 gebruikt en daarnaast een speciaal geprepareerde PS3 die we in bruikleen kregen van Sony. Op dat laatste apparaat stonden demoís van nog niet eerder uitgebracht filmmateriaal en 3D games.
De 4 HDMI ingangen van de TV zijn voldoende om de meest gangbare apparaten aan te sluiten. De installatie verliep zonder problemen.

Beeldkwaliteit en geluid
De Sony 46HX900 is een zogenaamde Full LED TV met local dimming waarbij de LED achtergrondverlichting gevormd wordt door meerdere groepen LED lampjes die apart kunnen worden geregeld qua lichtsterkte. Sony noemt deze technologie ďIntelligent Dynamic technologieĒ maar was helaas niet bereid om meer details over het aantal LEDs en toegepaste segmentering in de TV te verstrekken.
Door dit LED backlight systeem is de 46HX900 ook wat dikker dan de LED schermen die we de laatste tijd zien verschijnen maar daar staat wel een uitstekende beeldkwaliteit en goede geluidskwaliteit tegenover. Nadat we vanuit de standaard instelling een paar kleine correcties hadden aangebracht wat betreft kleur en contrast werd een bijzonder fraai beeld getoond met heldere kleuren en een mooi contrast en, mede dankzij local dimming, zeer goede zwartwaarden voor een LCD TV. Ruisonderdrukking hebben we voor deze tests volledig uitgeschakeld. Vooral bij HD signaal werden ook huidtinten en structuur mooi weergegeven, iets dat bij sommige LCD schermen nog wel eens te wensen over laat.
Snelle bewegingen, zoals te zien tijdens het lopende WK voetbal, werden door de 46HX900 vloeiend weergegeven dankzij de ingebouwde Motionflow 400Hz Pro met Image Blur Reduction.
Al met al een bijzonder mooie beeldkwaliteit die extra tot haar recht komt in combinatie met HD TV uitzendingen of HD video materiaal vanaf Blu-ray.
De geluidsweergave is zeer behoorlijk en dat wordt waarschijnlijk mede mogelijk gemaakt doordat de TV behuizing wat dikker is dan bij een Edge LED beeldscherm. Veel consumenten die een TV in deze prijsklasse aanschaffen zullen er echter de voorkeur aan geven om de TV op een externe versterker met losse luidsprekers aan te sluiten.

3D TV mogelijkheden
Om 3D materiaal met de 46HX900 te bekijken zult u een losse 3D transmitter (het zendertje dat de synchronisatie verzorgt tussen TV en 3D bril) en 3D brillen moeten aanschaffen. Dat is bij gebruik met 2 brillen een extra investering van rond de 250 Euro bovenop de TV adviesprijs van 2800 Euro.
Net als we constateerden bij eerdere reviews van 3D TVís is het ook bij deze TV van belang om 3D te bekijken in een behoorlijk donkere kamer. Dat laatste is overigens in strijd met de waarschuwing die Sony en andere fabrikanten geven om in een omgeving te kijken die behoorlijk verlicht is. Bij invallend daglicht of licht van bijvoorbeeld TL lampen kan de 3D bril een flikkering te zien geven rondom de TV en dat is vermoeiend kijken. De bril heeft een overigens een polarisatie anti-flikkering coating om deze flikkering van externe lichtbronnen zoveel mogelijk te voorkomen. Ook is het bij 3D van belang om redelijk dicht op het scherm te zitten om het verstorende effect van de beeldranden een minder grote rol te laten spelen.
3D Films vanaf Blu-ray gaven een mooi 3D beeld met fraaie dieptewerking. Ook een 3D TV uitzending, die we eerder hadden opgenomen, werd goed weergegeven maar in beide gevallen was, net als bij de 3D TVís die we eerder zagen, een lichte mate van crosstalk waar te nemen en dan vooral bij zeer lichte objecten op een donkere achtergrond. Bij een normale film of TV uitzending zal dat niet steeds opvallen behalve in de genoemde situaties.
Bij games geeft 3D letterlijk een extra dimensie. Zoals gezegd hebben we op de Sony PS3 spellen bekeken die nu al verkrijgbaar zijn zoals PAIN, MotorStorm Pacific Rift demo, Super Stardust HD en WipEout HD. Daarnaast hebben we ook een voorproefje kunnen zien van spellen die nog in ontwikkeling zijn. Dat was zeker de moeite waard en ziet er veelbelovend uit. Wel is het bij 3D gaming van belang om het hoofd in een positie te houden waarbij de bril horizontaal blijft. Wanneer dat niet gebeurt treedt namelijk een kleurverschuiving in het beeld op en vermindert het 3D effect behoorlijk.
De TV heeft ook een ingebouwde functie om 2D om te zetten naar pseudo 3D maar van dat effect moet u zich in de praktijk niet al te veel voorstellen.



De afstandbediening
De afstandbediening heeft forse afmetingen en behalve de knoppen op de voorkant heeft dit apparaat ook een aan/uit knop op de achterzijde.
Ondanks de afmetingen zijn de bedieningsknoppen naar onze mening wat aan de kleine kant en dat komt in minder gunstige lichtomstandigheden de leesbaarheid niet altijd ten goede. Gelukkig heeft Sony de afstandbediening wel voorzien van blauwe verlichting maar die verlicht alleen de contouren van de knoppen en niet de opdruk. Toch maakt die verlichting de bediening wel een stuk eenvoudiger.
Wat betreft de indeling en verder gebruiksgemak is er weinig aan te merken op de geleverde afstandbediening.



EPG, menuís en extra functies
Voor eigenaren van een Playstation zal de menu structuur van de TV meteen vertrouwd aanvoelen. Die opzet is namelijk gelijk aan de zogenaamde XrossMediaBar of XMB zoals we die kennen van bijvoorbeeld de PS3. Via de horizontale- en verticale pijltjes toetsen op de afstandbediening is zeer eenvoudig elke functie binnen het menu bereikbaar.
De menuís zien er strak en verzorgd uit en datzelfde geldt voor de EPG (Elektronische Programma Gids) waarin via een klein venster de huidige zender met geluid vertoond wordt.
In ons geval hebben we de TV via een vaste netwerk kabel aangesloten op het Internet. Wanneer u dat via een draadloos netwerk wilt doen dan zult u een optionele UWA-BR100 USB-dongle moeten aanschaffen. In dat geval is daarmee helaas wel de enige beschikbare USB ingang bezet zodat u die niet meer kunt gebruiken voor aansluiting van een USB drive of camera. Wat ons betreft zou dit toestel toch minimaal twee USB ingangen moeten hebben.
Onder de noemer BRAVIA Internet Video biedt Sony een groot aantal Internet diensten met onder andere YouTube, Eurosport en het NOS journaal. Hier zitten nog relatief weinig Nederlandse diensten bij maar dat is hopelijk een kwestie van tijd.
De televisie herkende snel andere Media Servers die op ons netwerk waren aangesloten en op een simpele manier was die content op de TV af te spelen. Het is daarbij wel zaak om op te letten of uw favoriete video formaat door de Tv wordt ondersteund. Bij de meeste TVís is het aantal ondersteunde codecs namelijk beperkt. Via DLNA kan ook de verzamelde fotoís, videoís en muziek van de pc thuis ook draadloos worden weergegeven.
Via de aanwezige mediaspeler werd video, muziek en fotoís prima weergegeven vanaf een USB stick.
Het viel ons op dat in deze TV geen opname functie beschikbaar is zoals we die tegenwoordig in veel moderne TVís tegenkomen. Dat hadden we eerlijk gezegd wel verwacht van een CI+ ondersteunde TV in deze prijsklasse.
Voor de gebruikers van teletekst is het misschien aardig te weten dat de TV tijdens het bekijken van Teletekst ook een klein TV venster kan vertonen met de ingestelde zender zodat u niets hoeft te missen. Teletekst was overigens razendsnel door toepassing van het ingebouwde geheugen.



Handleiding
Sony heeft een beknopte Nederlandse handleiding, het zogenaamde i-Manual, ingebouwd in de TV en dat kan handig zijn als de TV eenmaal geÔnstalleerd is. Voor de installatie bent u natuurlijk nog steeds aangewezen op een handleiding op papier.
De meegeleverde papieren handleiding beslaat zoín 17 paginaís en dat is nogal beperkt. Voor meer informatie wordt u vanuit de papieren handleiding dan ook naar het i-Manual verwezen.

Sony 46HX900 review samenvatting en conclusie
Over het beeld van de 46HX900 kunnen we kort zijn, dat is zoín beetje de beste kwaliteit die we op een LCD LED scherm hebben gezien met fraaie heldere kleuren, een mooi contrast en diepe zwarttinten. Hoewel dit natuurlijk ook een ook een 3D TV is koopt u met dit apparaat een top 2D HDTV.
De geluidsweergave is goed voor een plat scherm.
Graag hadden we minimaal twee USB ports op deze TV gezien en een CI+ TV opname functie maar al met al een uitstekende TV met strakke vormgeving.

Sony 46HX900 prijs en beschikbaarheid
De Sony 46HX900 is leverbaar voor een adviesprijs van 2.800 Euro. De adviesprijs voor de 3D brillen is Ä 100 per stuk en de adviesprijs voor de 3D transmitter is Ä 50.