WK 2010: Toch NOS-streams kijken in het buitenland

Veel Nederlanders in het buitenland klagen steen en been: zij kunnen de WK-streams die de NOS op internet uitzendt, niet bekijken. Ook van de voor- en nabeschouwingen blijven zij verstoken. Een rechtenkwestie, maar gelukkig is er wťl een oplossing voor!

NOS, FIFA en het buitenland

Hoe zit het ook alweer precies? De NOS heeft alleen de rechten voor het uitzenden van de WK op televisie en op internet, waarbij die rechten uitsluitend in Nederland gelden. Op internet zendt de NOS het WK live uit via nos.nl/wk2010/live voor laptop en pc, maar ook voor bijvoorbeeld de iPod touch en de iPad. De iPod Touch en de iPad vallen volgens de definitie van de FIFA onder internet. Wie vanuit het buitenland naar de NOS-site surft, krijgt de beelden niet te zien. Ook de voor- en nabeschouwingen zijn niet beschikbaar, omdat daar (ook) veel wedstrijdbeelden in zitten en die kun je op een live-stream niet 'filteren'. De Journaals die de NOS via internet uitzendt bieden ook geen uitkomst. Ook hieruit knipt de NOS de wedstrijdbeelden.


Kijken vanuit een ander Europees land


Gelukkig zijn er wel een aantal oplossingen. De NOS geeft zelf de tip dat iedereen die zich binnen het gebied van de samenwerkende Europese publieke omroepen (EBU) bevindt (klik hier voor een lijst van landen die daaronder vallen), terecht kan op http://www.eurovisionsports.tv. U kunt daar het signaal van Nederland 1 ontvangen.


Buiten Europa?

Ook dan zijn er een aantal mogelijkheden. De eerste is om via een proxy te kijken, waardoor uw echte (buitenlandse!) ip-adres wordt gemaskeerd en het lijkt alsof er vanuit Nederland gekeken wordt. Nederland is in dit opzicht helaas een betrekkelijk klein land en programma's die u eenvoudig toegang geven tot een Nederlands ip-adres blijken ůf niet prettig te werken, ůf ze zijn niet gratis. Het lukte ons uiteindelijk wel de Windows Media-streams van de NOS te bekijken via Dutch Proxy (http://www.dprox.nl/). Voor een lijst van andere Nederlandse proxy-servers klikt u hier.


De beste oplossing: een eigen VPN


Ongetwijfeld kunt u bij betaalde proxy-servers terecht, maar over de snelheid en betrouwbaarheid van deze diensten kunnen we niets zeggen. Wilt u vanuit het buitenland onbeperkt kunnen kijken naar alle inhoud, zonder afhankelijk te zijn van een webdienst? Dan kunt u eenvoudig een eigen VPN (Virtual Private Network) opzetten met een computer die in Nederland staat. Nadeel hiervan is natuurlijk dat de pc in Nederland aan moet blijven staan en dat u, als u niet op vakantie bent maar in het buitenland woont, een vriend of familielid lief aan moet kijken.


Mini-workshop: eigen VPN met LogMeIn

Het bouwen van een eigen VPN kan nogal ingewikkeld zijn en het brengt nogal wat beveiligingsrisico's met zich mee. Gelukkig is er software die u kan helpen bij deze taak. Met LogMeIn Hamachi hebt u de klus binnen een paar klikken voor elkaar. U downloadt het programma via https://secure.logmein.com/products/hamachi2/. Tijdens de installatie kunt u kiezen voor een persoonlijke licentie (gratis) of een commerciŽle (waarvoor u ongeveer 150 euro per jaar moet betalen. Na de installatie start u het programma op, waarna een aantal hulpvensters u op weg helpt. U moet een unieke naam kiezen die u identificeert binnen het netwerk van LogMeIn, en vervolgens krijgt u een uniek ip-adres toegewezen (dit adres zal overigens niet botsen met ip-adressen binnen het netwerk dat u eventueel al hebt draaien). U maakt met ťťn druk op de knop een netwerk aan, en koppelt daaraan een wachtwoord. Het enige wat u vervolgens hoeft te doen, is op de andere locatie (bijvoorbeeld op vakantie) hetzelfde programma te installeren, en verbinding te maken met dit netwerk. Vervolgens surft u via uw eigen VPN en kunt u surfen alsof u in Nederland bent. Maakt u gebruik van de commerciŽle licentie, dan zijn snellere verbindingen mogelijk en kunt u snel zien of een netwerk online is of niet (handig wanneer u dit doet via de pc van vrienden of familie.

Elders op deze site staat een uitgebreid artikel over het bekijken van buitenlandse videosites - waardoor u bijvoorbeeld van Amerikaanse series kunt genieten lang voor dat ze in Nederland op televisie komen.