Bellen en sms'en in buitenland nog steeds prijzig


De kosten voor roaming (bellen in het buitenland) zijn sinds 2005 met meer dan 70% gedaald, en sms'en van de ene EU-lidstaat naar de andere kost 60% minder. Niettemin zijn de tarieven voor de consument nog steeds niet veel lager dan de door de EU-regelgeving opgelegde tarieven.


Neelie Kroes , vicevoorzitter van de Europese Commissie en Europees commissaris voor de Digitale Agenda, wordt daar niet blij van: "De kosten voor het gebruik van mobiele telefoons en apparatuur in het buitenland binnen de EU zijn sinds de goedkeuring van de eerste regels over roaming steeds verder gedaald. Maar nu, drie jaar na de inwerkingtreding van die regels, bieden de meeste aanbieders de consument tarieven die rond de wettelijke maxima liggen. Meer concurrentie op de roamingmarkt in de EU zou voor de consument betekenen dat hij een ruimere keuze en nog lagere tarieven krijgt."

Het maximumtarief dat consumenten voor mobiel bellen in het buitenland betalen, is per 1 juli 2009 van 46 cent per minuut gedaald naar 43 cent per minuut (exclusief btw) en zal per 1 juli 2010 nog verder dalen naar 39 cent per minuut. Het maximumtarief voor een sms-bericht is per 1 juli 2009 met bijna 60% gedaald tot 11 cent. De tarieven die aanbieders elkaar in rekening brengen voor dataroaming zullen per 1 juli 2010 van 1 euro dalen naar 80 cent per gep- of gedownloade megabyte.