Duitse wetenschappers hebben vorige week met succes de TanDEM-X in een baan om de aarde gebracht. De satelliet voegt zich bij de TerraSAR-X om gezamenlijk 3d-beelden van de aarde te maken. In januari worden de eerste foto's verwacht.

Om goede 3d-beelden te krijgen, gebruikt het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt twee satellieten naast elkaar. Dit weekend komt een einde aan de 'lanceerperiode' en wordt de kunstmaan langzaam naar zijn vaste baan om de aarde gebracht. Het is de bedoeling dat eind juli de satellieten, TerraSAR-X en de vorige week gelanceerde TanDEM-X, elkaar tot 20km zijn genaderd. In oktober zullen de twee op een afstand van 200m naast elkaar in een baan om de aarde draaien; de uiteindelijke positie, vanwaar de 3d-beelden kunnen worden geschoten.

De satellieten vormen dan een paar 'ogen' op 500km hoogte. "Het duurt dan nog ongeveer drie maanden om ze voor te bereiden voor operationeel gebruik", zegt Michael Bartusch, manager van het TanDEM-X-project bij de DLR Space Agency in Bonn. De techniek is vergelijkbaar met die van stereoscopische camera's die binnen de dampkring worden gebruikt.


De aardobservatiesatelliet is pas een week geleden gelanceerd en heeft nu al zijn eerste beelden geproduceerd. De foto's, onder andere van het Moskouse Sheremetyevo vliegveld, werden drieëneenhalve dag na de lancering ontvangen. Daarmee hebben de Duitsers hun eigen wereldsnelheidsrecord verbroken.