In reclameland is de Oranjekoorts op dit moment heviger dan ooit. Dat stelt de STER (Stichting Ether Reclame), de organisatie die bij de publieke omroep de reclameblokken verzorgt.Nadat het Nederlands elftal zich maandag had geplaatst voor de kwartfinale van het WK voetbal, is een run ontstaan op de reclameminuten rond de wedstrijd van vrijdag tegen BraziliŽ. Dat liet Arian Buurman, directeur van de STER, woensdag weten.

De wedstrijd Nederland-Slowakije werd maandag door ruim 6 miljoen mensen in huiselijke kring bekeken. De STER verwacht dat dat aantal tijdens het treffen met BraziliŽ hoger zal liggen.

Reclameblok

Dertig seconden zendtijd in een reclameblok rond de wedstrijden van Oranje kost dit WK bij de STER 113.000 euro. Dat is echter het bedrag dat dertig seconden zouden kosten wanneer Nederland in de finale speelt. ,,We berekenen de adverteerders het tarief alsof Nederland de finale haalt, dan weten ze waar ze aan toe zijn. Als Oranje er eerder uitvliegt, wordt dat bedrag met terugwerkende kracht aangepast.'' Buurman schat dat dertig reclameseconden rond de wedstrijd van vrijdag tussen de 70.000 en 80.000 euro ligt.

Het valt de STER op dat er tijdens het huidige WK opvallend veel Oranjereclames worden uitgezonden. Ook de zogenoemde inhaakcampagnes, advertenties die inspelen op de actualiteit, zijn populair.

Bron: ANP