Oranje naar halve finale WK


Het Nederlands elftal heeft vrijdagmiddag in de kwartfinale van het WK van BraziliŽ gewonnen (2-1). Oranje maakte in de tweede helft van het duel met de vijfvoudig wereldkampioen een achterstand (0-1) ongedaan.Wesley Sneijder speelde een hoofdrol. De aanvallende middenvelder schoot in de 53e minuut de bal die Felipe Melo in eigen doel kopte. Hij knikte in de 69e minuut ook zelf raak. BraziliŽ, dat na tien minuten dankzij Robinho de leiding nam, eindigde de wedstrijd met tien man. Felipe Melo kreeg in de 73e minuut een rode kaart na een zware overtreding op Arjen Robben.

Het Nederlands elftal stuit dinsdag in de halve finale van het WK op de winnaar van het duel tussen Ghana en Uruguay, dat vrijdagavond om 20.30 uur begint. Gregory van der Wiel en Nigel de Jong zijn geschorst voor deze ontmoeting in het Green Point Stadium van Kaapstad.

Bron: ANPSneijder leidt Oranje naar historische zege

Nederland mag gaan geloven in de wereldtitel. In het Nelson Mandela Bay stadion van Port Elizabeth boekte Oranje vrijdag in de kwartfinale van het WK in Zuid-Afrika een historische zege op BraziliŽ, 2-1. Wesley Sneijder was de grote man. De ster van Inter deed wat hij had beloofd. Hij besliste de wedstrijd.Evenals op de WK's van 1994 en 1998 kwam Nederland tegen de gigant uit Zuid-Amerika op achterstand. Na tien minuut dook Robinho vrij op voor Maarten Stekelenburg. Na een pass dwars door het midden van Felipe Melo schoot hij de bal ineens achter de doelman van Oranje.

BraziliŽ had in de eerste fase verder kunnen uitlopen. Na bijna een half uur schoot Juan, nota bene de centrale verdediger, van dichtbij maar net over na een voorzet van Dani Alves. Even later redde Stekelenburg heel knap bij een schot van Kaka. Vlak voor rust werd de Nederlandse defensie uitgespeeld en Maicon op rechts vrijgespeeld. De back schoot in het zijnet.

Mathijsen

Misschien speelde BraziliŽ aanvankelijk wel zoals Oranje dat zo graag zou willen. Controle achterin, vastberaden, zonder twijfel. De creatieve geesten voorin staan er altijd, als het moet. Robinho was soms onnavolgbaar, Kaka bij vlagen van pure klasse. De spelers van Nederland die dat ook in zich zouden hebben waren minder aanwezig.

Toch kwam Nederland, met Andrť Ooijer op de plaats van de geblesseerde Joris Mathijsen, evenals in de twee vorige edities op het WK tegen BraziliŽ terug. Dit keer totaal onverwacht. Een voorzet van Wesley Sneijder werd verkeerd beoordeeld door de Braziliaanse defensie. Felipe Melo raakte de bal nog even met het hoofd en passeerde zijn eigen doelman, Julio Cesar.

De toevalstreffer hielp Oranje over het dode punt. Sneijder stond op en trok het spel naar zich toe. De ster van Inter maakte zelf de 2-1. Arjen Robben nam de hoekschop, Dirk Kuijt verlengde, Sneijder scoorde. Voor het eerst sinds 1974 stond Oranje op een WK voor tegen BraziliŽ. Vervolgens kreeg Felipe Melo rood. De man van het eigen doelpunt trapte na, tegen Robben. BraziliŽ kwam de tegenslagen niet meer te boven.

Bron: ANPSneijder man van de wedstrijd


Wesley Sneijder is vrijdagmiddag na afloop van de overwinning van het Nederlands elftal op BraziliŽ (2-1) in de kwartfinale van het WK als man van de wedstrijd verkozen. De aanvallende middenvelder kreeg die onderscheiding ook al tijdens de eerste twee duels van Oranje op het WK met Denemarken en Japan.Sneijder had een aandeel in de gelijkmaker van Oranje. Felipe Melo verlengde zijn trap met het hoofd achter zijn eigen doelman. Sneijder kopte in de 69e minuut vervolgens ook zelf raak: 2-1.

Bron: ANPOranje voor vierde keer bij beste vier landen


Het Nederlands voetbalelftal heeft zich vrijdag voor de vierde keer in de geschiedenis bij de beste vier landen op een WK geschaard. Oranje versloeg titelfavoriet BraziliŽ met 2-1 en stelde daarmee een plek in de halve finale veilig.De eerste keer dat Oranje bij de beste landen van de wereld behoorde was in 1974. Toen verloor Nederland in de finale van het toenmalige West-Duitsland met 2-1. Ook in 1978 bereikte het nationale elftal de eindstrijd, maar daarin werd wederom verloren. ArgentiniŽ was na verlenging met 3-1 te sterk. Zowel in 1974 als 1978 kende het WK nog geen halve finale, maar een eerste en tweede groepsronde. De winnaars van de tweede ronde plaatsten zich direct voor de finale.

Op het WK in 1998, in Frankrijk, bereikte Nederland de kwartfinale waarin ArgentiniŽ met 2-1 werd verslagen. In de halve eindstrijd was BraziliŽ te sterk, na strafschoppen. Twaalf jaar later bereikte Oranje dus wederom de halve finale.

Bron: ANP