285 uur live Tour de France op radio en tv


NOS Sport volgt ook dit jaar het Tour de France-peloton weer op de voet. De NOS is ook dit jaar als publieke omroep weer aanwezig met ruim 285 uur live radio, televisie en internet tot en met zondag 25 juli bij de Tour de France. Via Nederland 1 en nos.nl is ruim 140 uur aan live beelden te zien van de twintig etappes.

Hierbij komen dan nog eens drieëntwintig edities van NOS Studio Sportzomer (23.00 en 23.55 uur), De Avondetappe op Radio 1 en 21 afleveringen van het NOS Tourjournaal, iedere Tour-dag tussen 19.30 en 19.55 uur op Nederland 3, alles bij elkaar goed voor ruim vijfentwintig uur televisie.

Radio 1
Ook Radio 1 is met zo’n 115 uur rechtstreekse Tour-uitzendingen aanwezig. Drieëntwintig dagen lang staat van 14.00 uur tot 18.30 uur NOS Radio Tour de France in het teken van de tour. ’s Avonds (van 22.00 tot 23.00 uur) volgt een speciale NOS Langs de Lijn De Avondetappe.

NOS Radio Tour de France
NOS Radio Tour de France viert dit jaar zijn 40e verjaardag. Een onderzoek naar de beleving van dit ‘radiofenomeen’, dat in de zomer van 1970 voor het eerst te beluisteren was op Hilversum 3, wijst uit dat het programma voor de helft van de luisteraars voelt als een ‘vakantieliefde’.

Het publiek is bovendien bijzonder trouw: bijna 40% luistert al meer dan twintig jaar en 5% heeft de afgelopen veertig jaar nog geen editie gemist. De belangrijkste redenen voor de ondervraagde luisteraars om op het programma af te stemmen zijn de Tour zelf (92%). De sfeer (41%) en de muziek (27%) komen op respectievelijk de tweede en derde plaats als voornaamste drijfveren om te luisteren. De luisteraars geven het programma een 8,0. Een uitschieter voor wat betreft de waardering van de verschillende programmaonderdelen is er voor de Tour-flits (8,2).

In de vragenlijst is bovendien gevraagd of mensen de befaamde finishtune - na het beluisteren - herkennen. Eenderde van de ondervraagden koppelt dit ook daadwerkelijk aan Radio Tour de France, terwijl een bijna even grote groep (37%) het met een ander NOS-programma associëren.

Andere opvallende uitkomsten uit de enquête zijn dat 80% van de luisteraars aangeeft het programma te missen als het zou verdwijnen, het programma bij tweederde van het publiek voor een vakantiegevoel zorgt en dat evenveel Radio Tour de France-luisteraars vinden dat ze het gevoel krijgen dat ze er écht bij zijn.

De Tour de France in het algemeen blijkt ook erg ‘hot’, bijna zes op de tien ondervraagden geeft aan het wielerevenement normaal gesproken te volgen. Dat komt neer op acht miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder. En de Tourvolgers blijken trouw én verslaafd: 98% geeft aan de karavaan tenminste één keer per week te volgen, terwijl bijna de helft zelfs iedere dag zijn portie Tour tot zich neemt.

De resultaten zijn afkomstig uit een onderzoek dat de NOS vanwege van de 40e verjaardag van NOS Radio Tour de France heeft laten uitvoeren. Het veldwerk is uitgevoerd door onderzoeksbureau No Ties. De online enquête is afgenomen in de periode 7 tot en met 11 juni onder een panel dat representatief is voor de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder. In totaal hebben 2.504 Nederlanders van 15 jaar en ouder de vragenlijst ingevuld.

NOS Radio Tour de France 40 jaar
De uitzendingen van NOS Radio Tour de France hebben dit jaar - vanwege de 40e verjaardag - een speciaal tintje. Behalve de traditionele onderdelen als nieuws en interviews uit de karavaan, de Tour-flits (met Gio Lippens en Sebastiaan Timmermans), de Tour-artiest en aandacht voor de ‘couleur locale’ met reportages van Jeroen Wielaert, zijn iedere dag bijdragen over de historie van dit ‘radiofenomeen’ te horen. Ex-presentatoren en voormalig verslaggevers komen naar de studio. Verder zijn er reportages waarin wordt ingezoomd op bijvoorbeeld het ontstaan van de befaamde begin- en eindtune en legendarische voormalige medewerkers als Theo Koomen en Gerrie Knetemann.

Radio Tour de France eindelijk met horizontale programmering
Radio Tour de France was een initiatief van Kees Buurman en werd voor het eerst, toen nog op Hilversum 2, uitgezonden in 1970. In 1977 verhuisde het programma naar Hilversum 3, het huidige 3FM. Het programma stond in 1977 aan de wieg van de horizontale programmering op Hilversum 3, dat wil zeggen dat een radioprogramma iedere dag op dezelfde tijd werd uitgezonden. In de jaren tachtig verhuisde de uitzending naar Hilversum 1, het latere Radio 1.

Dione de Graaff en Jeroen Stomphorst zijn de nieuwe ‘stemmen’ voor NOS-radio tijdens de Tour de France. Dione de Graaff neemt, samen met Tom van ’t Hek (sinds 1998 presentator), de presentatie van de middaguitzending voor haar rekening, terwijl Jeroen Stomphorst het dagelijkse avondprogramma NOS Langs de Lijn De Avondetappe op Radio 1 gaat presenteren. De complete radiopresentatieploeg ziet er als volgt uit: Dione de Graaff (14.00-16.00 uur), Tom van ’t Hek (16.00-18.30 uur) en Jeroen Stomphorst (22.00-23.00 uur). Voor de analyse van de ontwikkelingen in de koers worden de presentatoren bijgestaan door de ex-renners Aart Vierhouten (tussen 16.00 en 18.30 uur) en Henk Lubberding (22.00 en 23.00 uur).

Een greep uit de presentatoren uit het verleden: Eddy Becker, Herman Stok, Lex Harding, Joost den Draaijer (alias Willem van Kooten), Ferry Maat, Felix Meurders, Tom Blom, Jan van Veen, Koos Postema, André van Duin, Klaas Samplonius, Govert van Brakel, Rocky Tuhuteru, Clairy Polak, Annette van Trigt, Jan Douwe Kroeske en Jurgen van den Berg. Met namen als Jean Nelissen, Mart Smeets, Heinze Bakker, Evert ten Napel, Henny Rückert, Bep van Houdt, Pieter Storms, Arno Vermeulen, Andy Houtkamp, Hans Prakke, Harrie Jansen, Jorrit Jorritsma, Jacob Bergsma, Leo Driessen en Sjors Fröhlich heeft ook de verslaggevers-equipe vele bekende stemmen gekend.

Tour-updates in NOS Radio 1 Journaal
Ook in het NOS Radio 1 Journaal is een aantal keer per dag een Tour-update te horen, met het laatste nieuws uit de Ronde van Frankrijk. Iedere ochtend rond de klok van half acht praat NOS Langs de Lijn-verslaggever Sebastiaan Timmermans de luisteraars bij over de Tour-actualiteiten. Later op de ochtend, tussen 08.30 en 09.30 uur, verzorgt collega Gio Lippens de rubriek ‘De Tour ontwaakt’ en rond 13.00 uur is er nogmaals een bijdrage van Lippens te horen.

De Tour de France ook via BVN en Wereldomroep
Nederlanders in het buitenland kunnen tot en met zondag 25 juli dagelijks (23.30 uur) de Tour de France volgen via BVN en via de Wereldomroep tussen 14.00 en 18.00 uur. [Radio.NL]