HDBaseT als mogelijke vervanger van HDMI


De nieuwe HDBaseT standaard kan mogelijk het aantal kabels rondom onze HDTV en gekoppelde apparaten nog verder terugbrengen. Het ziet er naar uit dat grote merken zoals Sony, Samsung en LG de nieuwe HDBaseT omarmen.Terwijl de meeste consumenten net gewend beginnen te raken aan HDMI kabels ziet de HDBaseT standaard er wel aantrekkelijk uit omdat daarmee niet alleen video en audio kan worden getranporteerd maar ook de koppeling met Internet, USB en zelfs elektrische stroom kan via de nieuwe kabelstandaard worden overgebracht. De nieuwe verbinding kan tot stand worden gebracht via een goedkope Cat5e of Cat6 ethernet kabel met standaard RJ45 stekkertjes over een afstand van maar liefst 100 meter. Die afstand is aanzienlijk groter dan met huidige HDMI of Displayport kabels kan worden overbrugd.

Een dergelijk nieuwe standaard heeft natuurlijk als nadeel dat de huidige apparatuur niet is voorzien van de nieuwe optie maar wellicht zijn adapters mogelijk waarmee de diverse signalen dichtbij de bron of ontvanger kunnen worden gesplitst terwijl het transport dan wel over één kabel kan lopen.

Wat betreft het overbrengen van elektrische stroom geldt een beperking tot maximaal 100 Watt en de Ethernet verbinding kan een snelheid hebben tot 100Mbps die later opgevoerd zou kunnen worden tot 1Gbps. De video en audio snelheden zijn gelijk aan HDMI 1.4 maar kunnen worden opgevoerd tot tweemaal die snelheid.

Voordeel van de techniek is ook dat makkelijker koppelingen en netwerken kunnen worden opgezet zoals dat nu mogelijk is met lokale netwerken.

We zullen moeten afwachten of HDBaseT werkelijk de vervanger van HDMI gaat worden. Tegen het eind van het jaar worden de eerste toepassingen van de nieuwe standaard op de markt verwacht.

Een overzicht van de mogelijkheden van HDBaseT 1.0 is te vinden in dit PDF document

http://www.hdbaset.org/files/HDBaseT...ble_Nereus.pdf