NOS en SBS werken samen bij huldiging


De NOS en SBS zullen de huldiging van het Nederlands elftal, komende dinsdag in Amsterdam, samen in beeld brengen. De NOS zal de gehele registratie van het evenement voor zijn rekening nemen en deze live-beelden één op één uitzenden op Nederland 1 en SBS 6. “Op deze manier kan heel Nederland van de eerste tot de laatste minuut meegenieten van deze historische gebeurtenis“, zo hebben de NOS en SBS vrijdagmiddag laten weten, na gezamenlijk overleg over het evenement.

De voetbalbond KNVB verkocht de rechten van de huldiging eerder exclusief aan SBS, waardoor zij als enige op het podium en in de spelersboot mocht. Door de afspraken met de NOS, zullen deze beelden nu ook te zien zijn op WK-zender Nederland 1.

Tijdens de boottocht door Amsterdam, die alleen doorgaat indien Oranje de wereldtitel behaald, zal de ‘neutrale’ voetbalverslaggever John van Vliet van KNVB TV meevaren om spelers en staf te interviewen voor SBS 6 en de NOS. “Ook dit materiaal kan door beide omroepen worden gebruikt.”

Verder is overeengekomen dat SBS 6 op een aantal momenten, waaronder de één-op-één interviews op het podium en in de VIP-tent op het Museumplein, exclusief de gelegenheid heeft te spreken met de internationals. Algemene beelden van de activiteiten op het podium zijn wel op beide zenders te zien.

SBS-directeur Eric van Stade is blij met de afspraken. “SBS 6 is al jarenlang de tv-partner van de KNVB en dat is ook de reden dat we tot een samenwerking zijn gekomen rondom de huldiging. Echter, ook voor SBS is het allerbelangrijkste dat heel Nederland kan meegenieten van alle beelden van wat hopelijk een historische dag in de geschiedenis van ons land gaat worden. Daarom hebben SBS, NOS en de KNVB vanmiddag besloten samen op te trekken.”

Ook Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, is te spreken over de deal. “Ik ben blij met deze oplossing. Wij kunnen nu weer verder met de voorbereidingen. De NOS verzorgt de totale productie. SBS, KNVB en NOS stellen dit signaal om niet beschikbaar aan derden voor radio, tv en internet. Nu alleen nog even wereldkampioen worden maar dat is een detail.”

Jean-Paul Decosseaux, commercieel directeur van de KNVB, verkocht de rechten aan SBS. Over de afspraken met de NOS, zegt hij: “Een geweldig resultaat, waardoor we voor iedereen in Nederland dit unieke moment van A tot Z in beeld kunnen brengen. Ook zijn we heel tevreden dat we voor zoiets belangrijks de publieke omroep en onze commerciële televisiepartner SBS gezamenlijk kunnen laten optrekken. Nu snel weer terug naar 100% aandacht voor het sportieve succes: wereldkampioen worden.“