Uitzendingen Radio 1 Hits Oslo illegaal


De uitzendingen van Radio 1 Hits via de frequentie 101.1 FM in Oslo zijn illegaal. De hitzender van SBS Radio huurt in de Noorse hoofdstad zendtijd van Radio Pluss, de licentiehouder van de frequentie, maar dat is niet toegestaan volgend mediawaakhond Medietilsynet. Inmiddels heeft het radiostation een officiŽle waarschuwing gekregen.Jśr

Sinds eind mei is Radio 1 Hits in Oslo te ontvangen via 101.1 FM. Met de ingebruikname van deze frequentie verbeterde SBS Radio de ontvangst van de hitzender. Tot voor kort was Radio 1 Hits in Oslo alleen te ontvangen via 103.4 FM, die eind 2009 werd overgenomen van de JśrRadioGruppens. De zender voor de 103.4 FM staat echter in Sofiemyr, ongeveer 12 kilometer onder Oslo, waardoor de ontvangst in Oslo zelf niet overal optimaal was.

Voor het gebruik van de 101.1 FM in Olso sloot SBS Radio een overeenkomst gesloten met Radio Pluss van de Carambole Groep. Op de tijden dat normaal gesproken Radio Pluss te horen was, is nu Radio 1 Hits te beluisteren op deze frequentie. Dit echter tot groot ongenoegen van concurrenten NRJ, Radio Metro en P5, die van mening zijn dat Radio Hits illegaal via deze frequentie te horen is. Zij dienden dan ook een klacht in bij Medietilsynet, die tot dezelfde conclusie kwam.

De licentie van Radio Pluss is namelijk speciaal voor radiostations zonder winstoogmerk. De Noorse mediawaakhond wilde hiermee ook niche radioformats een kans geven en zo de pluriformiteit in de ether te verbeteren. Deze stations mogen bijvoorbeeld niet meer dan 16.200 euro aan reclame-inkomsten per jaar binnenhalen. Radio 1 Hits is echter een commercieel station dat per jaar veel meer reclamegeld oogst. Maar ook al betaald SBS Radio aan Radio Pluss niet meer dan het grensbedrag, dan nog zijn de uitzendingen illegaal. Doordat Radio Pluss het signaal van Radio 1 Hits ťťn op ťťn doorgeeft, heeft het geen enkele redactionele invloed op de uitzendingen via de 101.1 FM meer en ook dit is in strijd met de licentie.

Medietilsynet heeft nu een officiŽle waarschuwing naar Radio Pluss gestuurd. Het station heeft nu tot half augustus de tijd om met een reactie te komen. Daarna zal de mediawaakhond zich over eventuele sancties gaan buigen. [RS/Radio.NL]