De Nederlandse WK Voetbal-kijker heeft gemiddeld 17,4 van de 64 wedstrijden gekeken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek, meldt de NOS. Volgens de NOS is de Nederlandse kijker ‘WK- verslaafd’. “Deze verslaving bleek nóg iets erger te zijn bij mannen: mannen zagen gemiddeld 20 duels, terwijl vrouwen naar gemiddeld 14 wedstrijden keken. Overigens zijn circa 300.000 Nederlanders echte ‘diehards’; zij zagen minstens 50 van de 64 wedstrijden“, vertelt een woordvoerster.

Het Nederlandse televisiepubliek geeft het WK met een 7,3 een mooi rapportcijfer. De hoogst gewaardeerde wedstrijden waren Nederland-Brazilië (8,3), Nederland-Uruguay (8,3) en Engeland-Duitsland (7,8). De door Oranje verloren finale tegen Spanje werd door de kijkers gewaardeerd met een rapportcijfer van gemiddeld 7,5.

Ook het NOS WK Journaal en de afleveringen van NOS Studio Sportzomer vielen in de smaak. Televisiekijkend Nederland gaf zowel het dagelijkse programma van Henry Schut en Hugo Borst als Jack van Gelders late avondprogramma gemiddeld een 7,4. Naar het WK Journaal en Sportzomer is door respectievelijk 11 en 10,8 miljoen mensen minstens één keer gekeken.

Het WK Voetbal heeft in totaal 14,7 miljoen Nedderlanders bereikt. Dit houdt in dat 97,2 procent van de mensen van zes jaar en ouder minimaal vijf minuten heeft gezien. “De NOS heeft een fantastisch WK voetbal achter de rug. Er zijn geweldige prestaties geleverd op het veld door de spelers van Oranje, maar zeker ook achter en voor de schermen door de NOS-medewerkers. We hebben het uiterste gevraagd van onze mensen. En nooit is er geklaagd“, zegt NOS-directeur Jan de Jong.

De Jong: “Iedereen was bereid om dag en nacht te werken. Die inzet (lees unieke kwaliteit) zag je terug in onze uitzendingen. Heel Nederland was een maand lang in de ban van Oranje. Kijkcijferrecords zijn gebroken. Dat is geen doel op zich maar een illustratie van het maatschappelijk fenomeen dat het WK voetbal nu eenmaal is. Ik hoop dat de programma’s van de NOS ertoe hebben bijgedragen dat we weer een stukje ‘onvermijdelijker’ zijn geworden.“