Amber Alert ook op televisiezenders


Het landelijke waarschuwingssysteem 'Amber Alert', wat gebruikt wordt bij urgente kindervermissingen en –ontvoeringen, zal binnenkort ook op televisie gebruikt worden. Met de landelijke omroepen NOS, RTL en SBS zijn inmiddels afspraken gemaakt over het verspreiden van de informatie van 'Amber Alert'. Men hoopt binnenkort ook met regionale en lokale omroepen te gaan praten.

De opsporingsberichten worden volautomatisch aan de televisiezenders geleverd. Doel van een alarmering is de foto van een vermist kind zo snel mogelijk onder de aandacht van zo veel mogelijk mensen te krijgen. Jaarlijks wordt vijf tot tien keer alarm gegeven.

Amber alerts worden inmiddels ook al via Twitter en Facebook verspreid. De berichten worden vergezeld van een link naar een foto. "Het doel is om met een druk op de knop een foto van een ontvoerd kind aan zoveel mogelijk mensen te laten zien", legt Bert Hoen uit. Hij is directeur van softwarebedrijf Netpresenter, het bedrijf achter Amber Alert in Nederland. "Twitter is hier bij uitstek geschikt voor."

Naast NOS, RTL en SBS worden andere landelijke, regionale en lokale televisiestations door Amber Alert Nederland verzocht om ook het bericht over te nemen, maar dit is niet verplicht. Ongeveer 350 duizend organisaties en personen hebben zich aangemeld sinds het landelijke alarmeringssysteem in november 2008 werd gelanceerd. [Radio.NL]