En trådløs verden

Kampen om den nye standard.

To standarder indenfor trådløst netværk løber begge hurtigt.

Som et kobbel væddeløbshunde har de to nye standarder for trædløs netværk hastigheder til fælles, men kun en når først målet. Man kunne også sammenligne med kampen mellem HD-DVD & Blu – ray. Sammenligningen med væddeløbshunde er dog måske alligevel bedre, da alle forventer, at denne strid afklares hurtigt.
Men indtil da vil man kunne erhverve sig produkttyper ( pre- n , MMO & super G ), der under alle omstændigheder er hurtige i forhold til de 2 aller 11 Mps produkter, som de fleste i dag besidder.

Standarden fra Airgo
På den ene side i den fredelige strid står bla. Airgo Networks med standarden MIMO. Airgo er placeret i USA & har blandt sine kunder NETGEAR, LINKYS, SIEMENS & SAMSUNG. Så blev i så kloge.
På en forbrugermesse for elektronik I USA vandt Airgos nye MIMO Gen3 chipset design & opfindelse i sin kategori.
Chipsettet ( i G- standarden ) bruges blandt andet i de nyeste trådløse produkter fra Netgear & Linkys ( er en del af CISCO ). Om det så også betyder
, at MIMO vil stå i front, når n- produkterne rammer markedet, er dog usikkert, idet mange producenter bakker op om den konkurrerende standard.

Standarden Super G
På den anden side er blandt andre Atheros Com., der sammen med hovedparten af de øvrige aktører arbejder for n- standarden i samarbejdsorganet t Enhanced Wireless Consortium.
De” de nye trådløse produkter” – F.eks. videoer – kommer dog tidligst efter, at de nye rourere er kommet på markedet- kan jeg oplyse.

Atheros Com. Er et californisk firma, som bla. Levere indmaden til trådløse produkter fra en lang række af de største på området. Blandt kunderne er D – link, Netgear, Piliphs, Sony, Samsung, Cisco, Aser, Fujitsu, Hewlett, Packard, Siemens, SMS, TDK., ja & en lang række flere……

Nyt til sommer
Uanset striden forventes nye routere & access points i n- hastighed at komme på markedet efter sommer, mens øvrige trådløse produkter med n- hastighed forventes på markedet sidst på året. Tre HD videoer kommer på makedet i midten af 2006 – siges det fra Atheros co.

Et spørgsmål om pris !!
Netgear arbejder indtil videre med deres løsning, der kaldes RangeMax 240. som navnet antyder, kan den tilbyde op til 240Mps, & som ifølge firmaet er ” lige så hurtigt som kablet Ethernet ” .
Den kan i realiteten levere 100 Mps, hvilket ikke svare til n- standarden, men under alle omstændigheder er væsentligt over de nuværende op til 54 Mps.
De vil i første omgang satse på de forbedrede g – versioner.
N- standarden er efter deres mening en al T for dyr løsning lyder det fra dem.
En router i g- standard koster ca. 40 $ ( i DK. Ca. 600 – 700 Kr. ) mens en router i n- standard vil koste ca. 120$.

Forudsætning for HDTV
Ikke mindst når der er tale om HDTV & andre tunge funktioner, er den nye hastighed en nødvendighed. Teoretisk er der godt nok plads til at transmittere flere HDTV kanaler på 54 Mps- under ideelle forhold.
I virkelighedens verden vil man dog ofte skulle være heldig for at blot en enkelt kanal kan overføres optimalt over andet end meget korte afstande.
Med den nuværende g- standard rækker det til ca. 46 meter, mens n – standarden rækker til 90 meter.

Virker kun ideelt

Hos D- link, som har en række trådløse produkter i b – eller g – standard, er dog enig at selv g- standarden ( den med 54 Mps) ikke generalt er god nok til HDTV – kun under helt ideelle forhold er der nok båndbredde til at levere HDTV tådløs.
Til sommer regner de med at kunne lancere routere. Andre trådløse produkter i n- hastighed kommer tidligst sidst på året.

Den trådløse hjem er på vej

Men også til mindre krævende TV, Radio & datasignaler er tophastigheden en forudsætning, hvis hele hjem skal kunne gøres trådløse uden brug af så mange mellemstationer, af kabling reelt er lettere. Der findes i øjeblikket mange & gode trådløse muligheder på markedet, hvis man kun skal transportere mindre mængder data ( f. eks. Almindeligt TV eller Lyd ) over relativt korte afstande.

Lidt info.

MVH

JML