Contador behaalt derde eindzege


Alberto Contador heeft de 97ste editie van de Tour de France op zijn naam geschreven. Gedurende de door Mark Cavendish gewonnen laatste etappe naar Parijs kwam de gele trui van de 27-jarige Spanjaard geen moment in gevaar.
Andy Schleck en Denis Mentsjov vergezellen Contador op het ereschavot. Robert Gesink consolideerde zijn zesde plaats, de beste prestatie van een Nederlander sinds de vijfde plaats van Michael Boogerd in 1998.

Traditiegetrouw lag het tempo in de beginfase van de slotrit zeer laag en plaatste niemand een demarrage. Terwijl het peloton in slakkengang slenterde, dronken de renners van Astana een glaasje op de zege van Contador.Aanval Kroon

Door de korte afstand van 102 kilometer draaiden de coureurs al na ruim een uur de Champs-Élysées op en was het afgelopen met de gemoedelijke sfeer. Tal van coureurs probeerden het feestje van de spurters te verpesten op de brede straten in de Franse hoofdstad.

Columbia, de formatie van Cavendish, greep echter elke vluchter bij het nekvel. Ook Lars Boom en Maarten Tjallingii en Karsten Kroon reden even voor het peloton uit.

Uiteindelijk kwam alles samen en maakte Cavendish het werk van zijn ploeggenoten perfect af; Alessandro Petacchi en Julian Dean vormden geen bedreiging. Ondanks zijn vijfde dagsucces moet de Brit de groene trui laten aan Petacchi.

De bolletjestrui behoort toe tot Anthony Charteau, terwijl Schleck voor het derde jaar op rij op het podium mag voor de witte trui als beste jongere.


Record

De Luxemburger kondigde zaterdag al aan dat hij in 2011 alles in het werk zal stellen om Contador van z’n vierde eindzege af te houden. De Spanjaard is de negende renner met minimaal drie overwinningen in de belangrijkste wielerwedstrijd.

In theorie kan hij over vier jaar het record van Lance Armstrong, die zondag afscheid nam van de Tour, evenaren. Dinsdag verschijnt Contador aan de start van het criterium in Stiphout, waarschijnlijk het enige ‘rondje om de kerk’ waarin hij zijn gele trui showt.

© NUsport/Michel Abbink