Grootste digitale foto telt 70 miljard pixels


Een panoramafoto van Boedapest van maar liefst 70 gigapixels ( meer dan zeventigduizend megapixel!) is de grootste foto ter wereld. De foto werd geschoten door een groep computerexperts werkend onder de naam 360Group met hulp van subsidiegeld van Epson, Microsoft en Sony.


De foto werd gemaakt met behulp van twee Sony camera's voorzien van 400mm telelenzen. De fotoshoot nam 4 dagen in beslag en stonden op de uitkijktoren van JŠnos-hegy.

De foto's werden met speciale software aan elkaar geplakt om er een panorama van te maken. De pc die daarvoor werd gebruikt beschikte over twee quadcore processors, 24GB RAM en 6TB opslag. Het uiteindelijke fotobestand is zo'n 200GB groot. Indien de foto in volledige resolutie wordt uitgeprint is daarvoor 156meter printpapier nodig. Het team heeft tot nu toe enkel een schaalmodel uitgeprint van 15 meter groot.

Ook in Nederland is men bezig met het maken van grote foto's. In 2006 maakte TNO vanaf het dak van de TU Delft een foto van 2,5 gigapixels groot.

De foto van 70 gigapixels is online te bekijken maar uiteraard niet in de volledige resolutie. Wel is er de mogelijkheid om per deel van de foto in te zoomen. De foto kan hier worden bekeken.

http://70gigapixel.cloudapp.net/