NOS sluit afstoten Champions League niet uitDe NOS sluit niet uit dat zij na 2012 stopt met het Champions League-voetbal. De omroep betaalt jaarlijks miljoenen voor de tv-rechten en dat past mogelijk niet meer in een tijd van bezuinigen. “Het is een van de mogelijkheden. Dat kan. Maar als iemand hier geschrapt heeft in het sportaanbod de afgelopen jaren, is het juist de NOS geweest. Als in de verste verte ook nog gekeken moet worden naar de Champions League, dan gaan we daar naar kijken“, zegt directeur Jan de Jong op Radio 1.

De Jong vindt dat zijn NOS kritisch mag kijken naar de kosten van sportrechten. “Bij het sportaanbod kun je kritisch kijken. Ik wil wel ter herinnering roepen dat de NOS de afgelopen jaren ook afscheid heeft genomen van de thuis- en uitinterlands van het Nederlands elftal, het Bekervoetbal, de Spaanse, Engelse en Italiaanse competitie en ook de UEFA Cup, nu de Europa League, doen we niet meer.”

Vorig jaar kwamen de tv-rechten voor de Champions League weer op de markt. De commerciële zenders RTL en SBS wilden de competitie graag uitzenden, maar werden afgetroefd door de NOS. “Zeker in deze tijden was een hoger bod voor ons niet langer verantwoord“, zei een SBS-woordvoerder toen. “Het is daarom des te wranger te constateren dat de NOS de prijs heeft opgedreven. Champions League is in onze ogen namelijk bij uitstek een commercieel product.”

Naar verluidt kost de Champions League de NOS ruim tien miljoen euro per jaar. Deze week opperde De Jong om het aantal publieke omroepen terug te brengen naar drie of vier, om jaarlijks 25 miljoen euro te kunnen besparen op de gehele Publieke Omroep. Dat plan leidt tot veel verzet van omroepdirecteuren.

De Champions League-wedstrijden staan garant voor hoge kijkcijfers. De finale tussen Bayern München en Inter Milan was afgelopen mei goed voor 2,5 miljoen kijkers. In 2012 loopt het contract van de NOS met de Champions League af.