Meer radiofusies in het Verenigd Koninkrijk


Als er één schaap over de dam is, volgen er meer luidt het bekende spreekwoord. Dat geldt zeker voor de radio-industrie in het Verenigd Koninkrijk, want sinds mediawaakhond Ofcom de regels versoepeld heeft en Global Radio aankondigde een groot aantal lokale Heart-stations samen te laten smelten tot regionale stations, zijn er nog een flink aantal radiostations die soortgelijke plannen hebben.

Versoepeling regelgeving
Eerder dit jaar versoepelde Ofcom de regels voor lokale en regionale radiostations. Deze versoepeling van de regels maakt deel uit van een nieuwe wet, de zogenaamde ‘Digital Economy Bill’, die in april van dit jaar het Lagerhuis passeerde.

Met deze nieuwe wet hoopt de Britse overheid de migratie van analoge naar digitale radio te bespoedigen. Vanwege de huidige regelgeving en het slechte economische klimaat zijn veel radiostations momenteel niet bereid of in staat te investeren in digitale radio. Door de regels te versoepelen hoopt de overheid de stations toch te prikkelen om ook digitaal te gaan uitzenden.

Global Radio besloot hierop 33 lokale Heart-stations te laten fuseren tot 15 regionale stations. Het Gold netwerk werd teruggebracht van 26 naar drie edities. GMG Radio volgde met het nieuws om het regionale Smooth Radio netwerk om te bouwen naar een landelijk station, terwijl One Gold Radio zijn nieuw aangekochte stations in het westen van Engeland omdoopte tot Total Star. Celador Radio Broadcasting volgde in het zuiden met The Breeze.

Beacon
In de regio Birmingham besloot Orion Media in juli om Beacon Radio in Telford en Beacon Radio in Shropshire samen te smelten tot één station, waarmee er een einde is gekomen aan meer dan 20 jaar gesplitste programma’s voor Telford en Shropshire. Inmiddels zendt Beacon in beide regio’s 24 uur per dag hetzelfde programma uit, met uitzondering van reclame en verkeersinformatie. Ook zijn sommige jingles nog lokaal afgestemd.

Telford
Maar niet alleen Beacon verandert in Telford, ook concurrent Telford FM gaat later dit jaar op de schop. Het station zal omgedoopt worden tot The Servern en fuseren met de twee Severn stations in het nabijgelegen Shrewsbury en Oswestry. Momenteel is de programmering op deze drie stations al voor 20 uur per dag gelijk, maar vanaf september zal ook de ochtendshow erbij getrokken worden.

Midwest & Star
In het zuiden van Engeland gaan Midwest Radio Ivel in Yeovil en Midwest Radio Vale in Shaftesbury binnenkort samen. Ook deze stations hebben momenteel al 20 uur per dag een gedeelde programmering. Dit zal nu opgetrokken worden naar 24 uur per dag.

Tenslotte heeft Star Radio in het noordoosten van Engeland aangekondigd om ook één te worden. Star Radio ontstond in 2009 door de fusie tussen Alpha Radio in Darlington, Durham FM in Durham en Minster Northallerton in Northallerton, maar vanwege de regelgeving worden er nog wel drie lokale ochtendshows uitgezonden. Ook hierin zal binnenkort verandering gaan komen en zal de programmering 24 uur per dag gelijk zijn. [RS/Radio.NL]