Onzekerheid voor tv-klanten Tele2

Klanten die de afgelopen weken zijn overgestapt op analoge kabeltelevisie van Tele2, kunnen nog drie maanden televisiekijken. Wat er daarna gebeurt, is onduidelijk. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven bepaalde woensdag dat de kabelbedrijven UPC en Ziggo hun netwerken toch niet open hoeven te stellen voor concurrenten.

Tele2 is juist vorige maand als eerste nieuwkomer begonnen analoge kabeltelevisie aan te bieden via de netwerken van UPC en Ziggo.

Tele2 stelt dat er voor klanten die al zijn overgestapt, de komende drie maanden niets verandert. Zolang lopen de contracten die Tele2 met UPC en Ziggo heeft afgesloten. Hoeveel mensen naar Tele2 zijn overgestapt, wil een woordvoerder van het bedrijf niet zeggen. "Maar het is een zeer succesvolle actie."

Een woordvoerder van UPC stelt juist dat maar 'een klein aantal' mensen naar Tele2 is overgestapt. Volgens UPC kunnen zij nog van de overstap afzien. Andere UPC-klanten kunnen niet meer overstappen naar Tele2.

De openstelling van de kabelmarkt was afgedwongen door de Opta, de organisatie die toezichthoudt op de telecomsector. Volgens de Opta is er te weinig concurrentie op de televisiemarkt. Het College van Beroep is het daar echter niet mee eens.

Tele2 hoopt erop dat de Opta binnen drie maanden alsnog regelt dat de kabelmarkt open wordt gegooid. Een woordvoerder van de Opta kan nog niet zeggen of dat zal gebeuren. "We zijn de uitspraak nog aan het bestuderen, om te kijken wat er mogelijk is."

De Consumentenbond betreurt de uitspraak van het College van Beroep, de hoogste rechtbank op het terrein van sociaal-economisch bestuursrecht. "Consumenten die zelf willen kiezen voor een aanbieder van kabeltelevisie staan in de kou", stelt de Consumentenbond, die vindt dat het kabinet in actie moet komen om de openstelling van de kabelmarkt alsnog te regelen. [Novum/Radio.NL]