GroenLinks wil geen downloadverbod via de achterdeur


"Er mag geen downloadverbod het Nederlandse recht worden binnengesmokkeld", zegt Mariko Peters, Tweede Kamerlid van GroenLinks. De geheime internationale onderhandelingen over het ACTA-verdrag tegen namaak en piraterij geven wel aanleiding tot grote zorg hierover.


Peters: "De regering belooft ons keer op keer dat ACTA niet zal leiden tot veranderingen in de Nederlandse wet, maar dat valt moeilijk te rijmen met wat tot nu toe over de onderhandelingen is uitgelekt. Iedereen die meent dat misbruik gemaakt wordt van zijn auteursrechten kan straks websites plat laten leggen en persoonsgegevens opvragen, zonder dat de rechter zich daarover uit kan spreken. Dat past niet in een rechtstaat."

Het downloadverbod komt via de achterdeur mogelijk toch het Nederlandse recht binnen. Nu mag er nog legaal een kopie gemaakt worden voor thuisgebruik. Straks krijgt men dan meteen auteursrechtjager BREIN thuis op bezoek. Peters heeft vragen gesteld aan de demissionaire minister van Economische Zaken om meer duidelijkheid te krijgen over de onderhandelingen. "Dat zo'n ingrijpend verdrag in het geniep wordt bekokstoofd, zonder dat goede democratische controle mogelijk is, is natuurlijk raar. De regering moet harder aandringen op meer openheid rond ACTA. Geen onderhandelingen zonder transparantie."

De zorg van Peters over de ACTA-onderhandelingen wordt gedeeld door andere organisaties, zo blijkt uit de internetconsultatie die het Ministerie van Economische Zaken heeft gehouden. TNO, Bits of Freedom, de Consumentenbond en anderen maken zich zorgen over de gevolgen voor de vrijheid op internet. "Eigenlijk profiteren hiervan alleen grote bedrijven, die vinden dat ze last hebben van het internet en niet willen vernieuwen", zegt Peters. "Het is opvallend dat het auteursrecht steeds beter beschermd moet worden naarmate Mickey Mouse ouder wordt. Dat straks iedere internetter wordt behandeld als een halve crimineel, doet blijkbaar minder ter zake."