Filmpje pakken? Het kan gratis via YouTube

YouTube heeft deals gesloten met meerdere studio’s voor het beschikbaar maken van speelfilms via de videosite. Onder meer het Britse Blinkbox en de Amerikaanse studio’s Sony Pictures, Lionsgate en MGM zijn met de Google-dochter in zee gegaan. In eerste instantie zijn zo’n 400 titels gratis en on-demand beschikbaar via YouTube. Op termijn moeten dat er meer worden.


Via YouTube.com/movies zijn de films in categorieën opgedeeld. Voorlopig gaat het hoofdzakelijk om ‘klassiekers’ uit.. zeg maar het B-genre. De films zijn direct in te starten en worden voorafgegaan door een korte advertentie. Daarmee worden de studio’s betaald. Het Amerikaanse YouTube hanteert voor een deel van de films een betaalmodel. De videosite overweegt nog om dat ook in andere landen in te voeren.

“Het bereik van YouTube is immens. Met deze deal kunnen wij filmfans bereiken die niet tot ons vaste publiek behoren en daarmee een groeiende klantenkring realiseren”, aldus Blinkbox-CEO Michael Comish in The Guardian. YouTube wil met de nieuwe sectie haar bezoekers zoveel mogelijk soorten video’s aanbieden. “From bedroom vlogs and citizen journalism reports to full-length films and TV shows,” aldus hoofd partnerships van YouTube, Donagh O’Malley.