Results 1 to 1 of 1

Thread: Overzicht Europese richtlijn 98/84 tegen inbreuk conditional access

 1. #1
  New Member
  Join Date
  08-08-2009
  Location
  Eindhoven
  Posts
  4
  Uploads
  0

  Exclamation Overzicht Europese richtlijn 98/84 tegen inbreuk conditional access

  Hierbij een overzicht van Europese regelgeving die inbreuk op conditional access wil regelen. Het overzicht is niet geheel compleet, en een waarschuwing is hier op zijn plaats dat het mogelijk juridisch niet altijd juist is geformuleerd. De documenten die zijn opgenomen zijn in het Engels, maar er is ook een Nederlandse vertaling beschikbaar (COM-nummer, jaartal). Als men gegevens raadpleegt van de Europese Commissie, dan kan je het best de meest recente publicaties lezen, en niet alle oude stukken. Men biedt meestal te veel informatie aan waardoor het voor een burger totaal onoverzichtelijk wordt.

  Bij de Europese Commissie zijn er twee directoraten (en Commissieleden) die zich bezighouden met (satelliet)televsie:
  http://ec.europa.eu/avpolicy/reg/tvwf/index_en.htm (2010: Neelie Kroes)
  Dit gaat o.a. over de Richtlijn Televisie zonder Grenzen, die is opgevolgd door de AVMSD-richtlijn (Audiovisuele media services directive). De AVMSD-richtlijn stelt o.a. beperkingen aan het uitzenden van geweld en sex gericht op kinderen. Er mag niet meer dan 12 minuten reclame per uur worden uitgezonden. Over de Televisierichtlijn zijn rapporten uitgebracht. In Nederland gaat het CVDM over deze richtlijn.
  De commerciele televisiestations zijn verenigd in ACTE. Hiervan is RTL (aandelen bij Bertelsmann) de grootste in Europa.

  De commissie Cultuur en Onderwijs van het Europees Parlement controleert de Europese Commissie op dit beleidsterrein.

  http://ec.europa.eu/internal_market/media/index_en.htm (2010: Michel Barnier).
  Dit gaat over maatregelen om piraterij tegen te gaan. De basis hiervoor is richtlijn 98/84waarover de Europese Commissie al twee rapporten heeft uitgebracht. In de bijlage is het rapport uit 2003 en het laatste rapport uit 2008 opgenomen.

  De Europese Commissie verwijst o.a. naar de Europese organisatie tegen piraterij, dit is is AEPOC Hiervan zijn de meeste makers van smartcards aangesloten, maar niet allemaal. Ook ontbreekt bijv. satellietexploitant SES (Astra), die al vaker te kennen heeft gegeven voorstander te zijn van vrij toegankelijke televisie (FTA) te zijn. Ter toelichting heb ik de AEPOC Code of Ethics toegevoegd als bijlage.

  De Commissie Interne Markt van het Europees Parlement controleert de Europese Commissie op dit beleidsterrein.


  Buiten de Europese Unie speelt ook het Cybercrime-verdrag nog een belangrijke rol, dit is een verdrag van de Raad van Europa dat door de meeste Europese landen wordt nageleefd. Voor een link, zie AEPOC, of bij http://conventions.coe.int (ETS 185, het gaat hierbij om artikel 6). Een uitleg staat in het Explanatory Report. Van dit verdrag is ook een Nederlandse (en Duitse vertaling) te vinden, zie bijlage. Artikel 6 gaat over cardsharing en tv-piraterij.

  Er bestaat nog een ander verdrag ETS 178 dat inbreuk op conditional access wil voorkomen. Dit verdrag is alleen door Nederland geratificeerd en enkele Oost-Europese landen. Het verdrag beoogt verkoopverbod van apparaten waarmee cardsharing mogelijk is.

  In Nederland is het verbod op tv-piraterij (cardsharing) vastgelegd in artikel 326c Wetboek van Strafrecht (maximaal vier jaar). Of deze wetsbepaling waterdicht is, dat is de vraag, aangezien de Minister van Justitie onlangs een wetswijziging heeft uitgebracht om heling van computergegevens strafbaar te stellen (kennelijk is dat nu niet goed te vervolgen).
  Attached Files Attached Files

Similar Threads

 1. New IP CAS/DRM - Conditional Access System for IPTV
  By Cyb3rc0m in forum General Discussions: Conditional Access Systems, Encryption and Keys
  Replies: 0
  Last Post: 16-12-2010, 00:07:23
 2. Info Conditional Access Systems
  By kolorado in forum General Discussions: Conditional Access Systems, Encryption and Keys
  Replies: 0
  Last Post: 26-02-2009, 14:43:46
 3. Update TiVu selects Nagravision conditional access
  By Sat-Net in forum Daily Satellite TV News
  Replies: 0
  Last Post: 23-02-2009, 16:53:33
 4. Info TiVu selects Nagravision conditional access
  By <<ELVIS>> in forum Daily Satellite TV News
  Replies: 0
  Last Post: 23-02-2009, 10:50:08
 5. Info Conditional Access Trial a Month Away
  By <<ELVIS>> in forum Daily Satellite TV News
  Replies: 0
  Last Post: 11-03-2008, 12:28:34

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •