Wedstrijd Oranje vrijdag mogelijk niet op tv


Het is goed mogelijk dat de wedstrijd San Marino – Nederland vrijdag niet te zien is op de Nederlandse televisie. RTL en SBS achten de kans op uitzending klein. Het Duitse bureau Sportfive, dat de rechten in handen heeft, wil meer geld zien. “Ze zijn gezakt tot iets onder de zeven ton, maar zullen nog aanzienlijk verder naar beneden moeten. En dan nog is het de vraag of het verantwoord is om op het laatst het programma aan te passen“, zegt Lex Muller, hoofd sport van SBS, bij GPD.

Volgens Muller is San Marino geen aansprekende tegenstanders en moeten partijen als Sportfive ‘er nog aan wennen dat er geen kapitale bedragen meer voor dergelijke wedstrijden worden neergeteld’. Ook vindt hij het jammer dat de kwalificatie- wedstrijden voor het EK Voetbal niet meer op woensdag en zaterdag, maar op dinsdag en vrijdag worden gespeeld. “Dinsdag is sowieso geen aansprekende avond en de vrijdagavond is een familieavond met sterke programma’s zoals Popstars.”

RTL heeft vanwege de hoge prijs niet eens een bod gedaan. “We zijn er niet meer mee bezig. We hebben er in de programmering ook geen rekening mee gehouden. Maar mochten we het vrijdag onverwacht voor een zacht prijsje in de schoot geworpen krijgen, dan ontstaat er mogelijk een andere situatie“, zegt een woordvoerder.

Een woordvoerster van Sportfive in Hamburg wil geen mededelingen doen. “Maar wij hebben er belang bij dat de wedstrijd op de Nederlandse televisie te zien zal zijn.”

De rechten van de thuiswedstrijden van Oranje zijn in handen van SBS 6.