Wielercommentator Jean Nelissen overleden


Wielercommentator Jean Nelissen is woensdag op 74-jarige leeftijd overleden in Maastricht. 'De Neel' was al geruime tijd ziek. Dat meldt zijn werkgever de NOS. De Limburger met encyclopedische wielerkennis vormde jarenlang een commentatorsduo met Mart Smeets. In 2007 verscheen hij voor het laatst op televisie, maar voor de radio sprak hij nog wel columns in over de Tour de France.Nelissen was chef sport van Dagblad De Limburger, maar werd bekend bij het grote publiek als wielercommentator. De wielerliefhebber schreef tientallen boeken over zijn geliefde sport en nadat hij als commentator gestopt was, verscheen hij rond de Tour de France nog op tv in het programma De Avondetappe.

Daarin bezocht Nelissen belangrijke plaatsen uit de vaak zeer vroege historie van de Tour. Getooid met zijn onafscheidelijke sigaar beschreef hij de gebeurtenissen alsof hij ze zelf mee had gemaakt. In 2007 werd zijn gezondheid te slecht om zijn televisiewerkzaamheden voort te zetten. Hij schreef nog wel columns.

Nelissen was de oom van oud-wielrenner Danny Nelissen. De wereldkampioen bij de amateurs van 1995 volgde de voetsporen van zijn oom door wielercommentator te worden bij Eurosport. [Novum/Radio.NL]