Alle Nederlandse films online te bekijken


Binnenkort zijn veel Nederlandse speelfilms, televisieseries en documentaires waarvan nog opnames bestaan op internet te bekijken. Ze komen tegen betaling beschikbaar via een webvideotheek. De eerste films zijn vanaf 28 september te bekijken, wanneer het project wordt gelanceerd op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

Bij de lancering komt tweehonderd tot vijfhonderd uur aan beeldmateriaal beschikbaar. De bedoeling is dat dit na zes maanden is opgelopen tot duizend tot tweeduizend uur. Over twee jaar moet alles online staan.

Het betreft alle Nederlandse speelfilms en documentaires die sinds het begin van vorige eeuw zijn gemaakt, en alle Nederlandse televisieseries van de publieke omroepen. Met de commerciŽle omroepen is nog geen overeenstemming bereikt. Ook toekomstige producties worden aan de database toegevoegd.

De consument kan de film, documentaire, of serie niet downloaden, maar 'streamen'. Afhankelijk van hoe populair of recent een productie is kan de distributeur, producent of andere rechthebbende de prijs bepalen. Deze varieert van 0,99 tot 4,75 euro.

Het project wordt uitgevoerd door Filmotech en is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het is bedoeld om consumenten een hoogwaardig en gemakkelijk toegankelijk alternatief te bieden voor illegaal downloaden. [Novum/Radio.NL]