Overheid overweegt avondklok op Uitzending Gemist


De overheid overweegt om een tijdslot in te stellen voor een aantal video’s op Uitzending Gemist. Tv-programma’s met een classificatie van twaalf jaar en ouder worden dan voor acht uur ’s avonds geblokkeerd op de videosite. Dat bevestigt een woordvoerder van het Commissariaat voor de Media (CvdM) tegenover Tweakers.net.

“De wet verplicht dat eigenlijk nu al”, zegt Rutger Fortuin, beleidsadviseur bij het Commissariaat, tegen Tweakers. Programma’s met een Kijkwijzer-classificatie van twaalf-plus mogen pas vanaf acht uur ’s avonds uitgezonden worden, zestien-plus-programma’s pas vanaf tien uur. Deze regels worden al wel toegepast op het open tv-net, maar nog niet op internet.

Ook Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de NOS, bevestigt de plannen om kinderen te beschermen tegen ’schadelijke inhoud’. Blij is hij er niet mee. ”Het is alsof je het model van de oude media, waarbij dit al langer wordt gedaan, gewoon toepast op nieuwe media.” Stekelenburg ziet hier weinig heil in.

Volgens Fortuin worden momenteel mogelijkheden onderzocht om programma’s van de Publieke Omroep tijdelijk te blokkeren. Hij acht het niet waarschijnlijk dat ook de commerciëlen programma’s gaan blokkeren, maar uitgesloten is het niet.

Beperkingen

Een van de problemen met een tijdslot is dat die niet werkt voor kinderen in een andere tijdzone (zeg: Suriname). Bovendien staat veel materiaal van de omroepen ook op videosites als YouTube. Die private partijen zouden dan dezelfde maatregelen moeten nemen. Er worden daarom ook alternatieven onderzocht, zoals het afschermen van video’s met een pincode, maar ook die zijn niet waterdicht.

(Tweakers.net)