Brandpunt na veertien jaar terug op televisie


Na veertien jaar keert Brandpunt zondag terug op de buis bij Nederland 2. De vier reporters van de journalistieke rubriek, Aart Zeeman, Fons de Poel, Sven Kockelmann en Wouter Kurpershoek, zijn ter plekke, doen verslag in beeld en nemen de kijker mee in hun verhalen. Het viertal wil de kijker ‘kwaliteitsjour- nalistiek’ brengen. “De laatste jaren is de journalistiek erg verschoven richting de waan van de dag en de terreur van de kijkcijfers. Je ziet veel makkelijke verhalen“, zegt Zeeman.

Zeeman wil de kijker met Brandpunt verrassen. “Vaak zit je televisie te kijken en dan denk je ‘dat heb ik al duizend keer voorbij zien komen’. Actualiteitenrubrieken lijken steeds meer op elkaar. Ik heb zelf een lange geschiedenis in de journalistiek en het is een verwijt dat ik mezelf ook kan maken: veel programmamakers zijn niet meer creatief. Ik wil weer verder kijken dan mijn niet geringe neus“, zegt hij bij de GPD.

In tegenstelling tot andere rubrieken, is Brandpunt maar eens per week te zien. “Wij kunnen even de tijd nemen, hebben de ruimte om nieuwe invalshoeken te bedenken, of ons af te vragen: ‘is het misschien al te veel geweest?“‘

In de jaren zestig introduceerde Brandpunt de onafhankelijke, kritische journalistiek op de Nederlandse televisie. In 1996 ging de rubriek om omroeppolitieke redenen op in Netwerk, een samenwerkingsverband met NCRV en AVRO.