40 procent zegt minder tv te kijken

Een op de vijf kijkers geeft aan meer tv te kijken dan vijf jaar geleden, twee op de vijf kijkt evenveel en de rest kijkt minder. Dat concludeert Intel op basis van een onderzoek onder televisiekijkers, waarvan bijna 1000 in Nederland. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft geen probleem met tv-reclame. De andere helft wil het liefst van tv-reclame af.

Ruim de helft van de respondenten vindt dat er een overaanbod is aan kanalen. 9 van de 10 respondenten kijkt steeds naar dezelfde paar kanalen. Ruim de helft van alle tv-kijkers heeft behoefte aan een dienst zoals UitzendingGemist. In de categorie 18-24 jaar is dat percentage nog hoger: 75 procent.

Sociale bezigheid

Tv-kijken is nog altijd een sociale activiteit: de meeste mensen kijken samen tv, vooral films, al kijken 45-plussers ook graag samen naar nieuws. Een toenemend aantal kijkers gaat meteen online om met medekijkers over televisie te chatten. Onder jongeren groeit ook de behoefte om overal tv te kunnen kijken (46%). Bij ouderen neemt die behoefte af. Opvallend is dat de smartphone in bed in opkomst lijkt. De meeste mensen vinden de laptop een goed alternatief voor ‘gewoon tv-kijken’. De mobiele telefoon wordt door ongeveer eenderde van alle respondenten gebruikt om tv te kijken.

(Marketingtribune)