Groot frequentieschaakspel in Berlijn


De ether van Berlijn wordt de komende maanden flink door elkaar geschud. Als gevolg van een herverdeling van FM-frequenties zullen vier radiostations van etherfrequentie wisselen. Door de wissel verbeteren de kinderzender Radio Teddy en het Turkstalige Metropol FM hun ontvangst, terwijl Jazzradio opnieuw mag gaan uitzenden.

In september van dit jaar was op Radio.NL al te lezen dat een groot aantal stations aasden op een etherfrequentie in Berlijn. Deze frequentie, 101.9 FM, was vrijgekomen doordat Jazzradio de licentie had teruggegeven. Het station had eerder dat jaar faillissement aangevraagd en was druk op zoek naar nieuwe investeerders voor een doorstart.

Onder meer 100% Berlin, Tuff Stuff Radio, Blu FM, Jazz FM, Radio Paloma, Radio Goldstar Berlin, Radio BellaBerlin, Place 2 Be, Lounge FM, Novajazz FM, Sunshine Live, Power Radio, Radio Arabella, Jazz Radio, The Wave, Indie Berlin, Radio Paradiso en Radio 4 toonden interesse in de frequentie 101.9 FM.

Maar ook BBC World Service wilde deze frequentie wel hebben. In ruil hiervoor zou het station dan de sterkere 90.2 FM afstaan. En dat is waar de meeste nieuwe kandidaten op hoopten. Maar ook de bestaande stations Radio Teddy, BB Radio, Metropol FM en Oldiestar hadden interesse in de frequentie van de BBC.

Afgelopen dinsdag maakte de regionale mediaraad van Berlijn en Brandenburg, de MABB, de uitslag van de herverdeling bekend. Opvallend is dat maar liefst drie stations van frequentie gaan wisselen en dat Jazzradio opnieuw een etherfrequentie krijgt toegewezen.

BBC World Service verhuist van 90.2 FM (16 kW) naar de zwakkere 94.8 FM (4 kW). Deze frequentie wordt nu door de Turkstalige zender Metropol FM gebruikt. Opvallend is dat de BBC gelijk toestemming heeft gekregen om twee minuten per uur aan reclame mag uitzenden op de nieuwe frequentie. In eigen land is de omroep namelijk geheel reclamevrij.

Metropol FM verhuist naar 101.9 FM, de oude frequentie van Jazzradio. Door de wissel verbetert het station de ontvangst in de districten Neukölln en Kreuzberg, waar veel Turkse immigranten wonen. Radio Teddy gaat er vandoor met de hoofdprijs: de sterke frequentie 90.2 FM. Hierdoor zal de kinderzender tot ver buiten Berlijn te ontvangen zijn.

Momenteel zendt Radio Teddy nog uit op 106.8 FM (4 kW). Deze frequentie gaat nu naar Jazzradio, die hiermee een doorstart mag maken. Grote vraag is alleen of Jazzradio ook daadwerkelijk zal gaan uitzenden op de nieuwe frequentie, want de toewijzing is enigszins omstreden. Jazzradio heeft namelijk een nieuwe investeerder gevonden: Fujairah Media. Dit bedrijf bezit diverse radio- en televisiestations in de Verenigde Arabische Emiraten en is eigendom van Sjeik Rashid bin Hamed van het emiraat Fujairah, zo meldt Radioszene.de. Hierdoor zou een staatshoofd invloed krijgen op een Duitse commerciële radiozender.

Naast het frequentieschaakspel in Berlijn werden er ook nog enkele frequenties in Brandenburg verdeeld. Eén van de twee frequenties in Cottbus en de frequentie 99.3 FM in Frankfurt/Oder, vlak langs de Poolse grens, zijn toegewezen aan The Radio Group. Momenteel exploiteert dit bedrijf al diverss lokale radiostations in de deelstaten Saarland en Rijnland-Palts. Daarnaast is het mede-eigenaar van Radio Cottbus, die momenteel al uitzendt op 94.5 FM. De andere frequentie in Cottbus en de 91.6 FM in Frankfurt/Oder zal de MABB later verdelen. [RS/Radio.NL]