Laatste middengolfzender Zwitserland uit de lucht

De uitzendingen van de Zwitserse radio via de middengolf zijn binnenkort verleden tijd. Op 5 december staakt de publieke zender Option Musique als laatste station zijn uitzendingen op de AM-band. Hierdoor zal ook het zenderpark Sottens, ten noordoosten van Lausanne, definitief gesloten worden.

Sinds 1931 wordt er vanuit Sottens uitgezonden op de middengolf. De huidige frequentie, 765 kHz, werd eind jaren ’70 in gebruik genomen. Jarenlang zond La Premiére, de informatiezender van de Franstalige publieke omroep RSR, uit via deze frequentie. In 1994 verscheen er een nieuw station op AM 765: Option Musique. Dit vierde radiostation van de RSR brengt een muziekaal programma met overwegend chansons. Op de hele uren wordt er een nieuwsbulletin uitgezonden.

Binnenkort moeten luisteraars van Option Musique echter op zoek naar een andere manier om naar het station te luisteren. Op 5 december om 23.59 uur staakt het station namelijk zijn uitzendingen via de middengolf. De komende jaren moet de RSR flink besparen, waardoor besloten is om te stoppen met uitzenden via de middengolf. De afgelopen jaren werd het zendvermogen al drastisch teruggebracht van 600 kW naar 170 kW.

Het is niet de eerste keer dat de RSR een middengolfzender uitschakelt. In 2005 werd de frequentie AM 1485 kHz, eveneens gebruikt door Option Musique, al buiten gebruik gesteld. Deze middengolfzender, opgesteld in Savièse in het kanton Wallis, diende namelijk vervangen te worden, maar vanwege de hoge kosten werd besloten om deze te vervangen door vier zwakke FM-frequenties.

Voor de zender Sottens zullen echter geen FM-frequenties ter vervanging komen. Luisteraars van Option Musique moeten daarom omschakelen naar satelliet, kabel, internet, digitale ethertelevisie DVB-T of digitale etherradio DAB.

Met het uitschakelen van de middengolfzender in Sottens komt er ook gelijk een einde aan de uitzendingen van de Zwitserse radio via de AM. Eind 2008 staakte de DRS, de publieke omroep voor het Duitstalige gedeelte van Zwitserland, de uitzendingen via de middengolf. De zender in Beromünster veroorzaakte teveel straling waardoor deze uitgeschakeld moest worden. Hierdoor verdween de schlagerzender DRS Musikwelle van de frequentie AM 531 kHz.

Nu de uitzendingen via de middengolf gestopt worden, zal ook het zenderpark Sottens gesloten worden. In het verleden werd er vanaf deze locatie ook via de kortegolf uitgezonden, maar deze uitzendingen werden in 2004 al gestaakt. In 2005 werden de zendmasten voor de kortegolf al afgebroken. Of de uit 1989 daterende 188 meter hoge stalen vakwerkmasten voor de middengolf het zelfde lot ondergaan is nog onduidelijk. [RS/Radio.NL]