Travel Channel HD startao sa promo programom
tekst objavio: mPortal, jučer u 20:18

Kao što smo već najavili, u Europu stiže novi dokumentarno-edukativni kanal u visokoj razlučivosti (HD). Riječ je o kanalu Travel Channel HD koji je već startao sa promo programom na satelitu Astra 3B na 23.5° istočno, u sklopu češko/slovačke digitalne satelitske pay tv platforme Skylink.
Travel Channel HD je zauzeo posljednju slobodnu programsku poziciju na Skylinkovom transponderu koji emitira u normi DVB-S2.

Trenutno se na kanalu emitira samo promo program koji gledatelje upoznaje sa sadržajima koji će se prikazivati na novom HD kanalu. Promo spot se trenutno emitira samo na engleskom jeziku, no sam program će biti dostupan i na češkom i drugim jezicima.

Programski sadržaji će biti slični kao i na SD verziji Travel Channela, prikazivat će se miks vodiča kroz destinacije, dokumentarci, avanturističke emisije, emisije o hrani i piću, a sve to sa nevjerovatno živopisnim detaljima koje emitiranje u visokoj razlučivosti pruža. Fokus programa je isključivo na sadržajima o putovanjima, a najvažniji programski sadržaji uključuju vodič kroz destinacije Essential, izlog Inside Luxury Travel i magazin Travel Today.

Službeni start emitiranja Travel Channela HD je planiran 15.11.2010. Kanal će odmah od samog starta emitiranja biti dostupan u ponudi HD programskog paketa "HD+" platforme Skylink, a to je trenutno ujedno i jedina televizijska platforma u Europi koja je najavila ovaj kanal u svojoj ponudi.

Tehnički parametri za Travel Channel HD:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
frekvencija: 12.109 GHz
polarizacija: H
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulacija: 8PSK
service ID 5048
video PID 4008
audio PID 4168
kodiranje (CA sistem): trenutno nema, u budućnosti Irdeto / CryptoWorks

Promo program Travel Channela HD trenutno emitira u nekodiranom obliku, pa ga mogu pratiti i gledatelji koji nisu pretplaćeni na Skylink. Zasad još uvijek nije poznato koje će satelitske, IPTV i kabelske platforme u Europi u svoju ponudu uvrstiti HD inačicu ovog inače vrlo popularnog kanala posvećenog putovanjima. Travel Channel u standardnoj razlučivosti je (između ostalih) lokaliziran i na hrvatski, slovenski i srpski jezik.