tekst objavio: mPortal, jučer u 21:36

Gledatelji u Hrvatskoj uskoro će imati priliku pratiti još jednu digitalnu satelitsku plaćenu televizijsku platformu koja će se za njihovu naklonost natjecati sa Digi TV-om i Total TV-om. Riječ je o posve novoj satelitskoj platformi koju pokreće T-HT (Hrvatski Telekom) koja će prema zasad neslužbenim informacijama nositi ime MAXtv, baš kao i istoimena IPTV platforma.

.Nova digitalna platforma u Hrvatskoj emitirat će posredstvom Eutelsatovih satelita na poziciji 16° istočno, odnosno trenutno preko Eutelsat Sesat 1, Eurobird 16 i Eutelsat W2M, a u skoroj budućnosti posredstvom novog satelita Eutelsat W3B koji će u orbitu biti lansiran potkraj ovog mjeseca. Prvi testni transponder satelitskog MAXtv-a već je aktiviran i to na frekvenciji 11.509 GHz H, Symbol Rate 30000, FEC 2/3 (Norma DVB-S2 / 8PSK).

Neslužbeno saznajemo da će nova satelitska platforma u početku imati zakupljena 3 transpondera na kojima će emitirati više od 60 tv i radio kanala u standardnoj i visokoj razlučivosti.

U ovom trenutku na gore navedenim parametrima testira ukupno 17 tv kanala:

RTL Plus
National Geographic Channel
Nat Geo Wild
Discovery Channel
Animal Planet
Discovery Science
Discovery World
Discovery Travel & Living
Baby TV
Cartoon Network / TCM
Fox Life
Fox Crime
Universal Channel
HBO Adria
HBO Comedy Adria
Cinemax 1
Cinemax 2

Svi kanali izuzev RTL Plus kodirani su u sistemu Nagravision 3 (CAID 1830). Unatoč tomu što je RTL Plus nekodiran, na njemu se trenutno ne emitira nikakav program.
Hrvatski DVB titlovi već su aktivni na sljedećim tv kanalima: National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Discovery Channel, Animal Planet, Fox Life, Fox Crime, Universal Channel, HBO Adria, HBO Comedy Adria, Cinemax 1, Cinemax 2.

Naš izvor napominje da je ovo još uvijek strogo eksperimentalna faza te da satelitska platforma T-HT-a sasvim sigurno neće krenuti sa službenim (komercijalnim) radom prije nego što na 16° istočno stigne novi satelit, dakle slijedi nam nekoliko tjedana "pokusnog emitiranja" tijekom kojih će se također iskristalizirati programska ponuda.

S obzirom da trenutni parametri MAXtv transpondera omogućavaju protok od otprilike 60 Mbit/s, sadašnji broj od samo 17 kanala mogao bi u budućnosti porasti na 25 i više, a sasvim je realno očekivati da će se najgledaniji kanali iz IPTV ponude naći i na satelitu. Spomenimo i iznadprosječno visoku jakost signala na ovom transponderu u odnosu na ostale koji emitiraju sa ove orbitalne pozicije.

Nema sumnje da je cilj T-HT-a osvojiti vrlo dinamično DTH tržište koje je u Hrvatskoj realno nedovoljno iskorišteno, a hoće li u tome uspjeti vidjet će se u narednim mjesecima i godinama koje dolaze. Trenutno vodeća platforma po broju DTH pretplatnika (više od 50000) je regionalni Digi TV sa sjedištem u Rumunjskoj, a slijedi Total TV sa oko 6000.

Što satelitski MAXtv može ponuditi gledateljima, a da to već nije viđeno u ostalim platformama? Teško se može pričati o kanalima koji nisu "nikad viđeni" u ostalim platformama, no ipak postoje i kandidati koji bi mogli biti specifični samo za MAXtv i to: Arena Sport 1 (Hrvatska), Arena Sport 2 (Hrvatska), Orlando Kids TV, RTL Plus, CineStar TV, MTV Adria Hrvatska, Narodna TV, 24sata TV i drugi. Kad se sve zbroji i oduzme, satelitski MAXtv će gledateljima sasvim sigurno ponuditi najkomplementarniju ponudu od svih ponuđača i to bi ujedno trebao biti njihov najjači adut.

Jesen je postala vruća, no čini se da će ona, barem za entuzijaste i ljubitelje digitalne televizije, u idućim mjesecima postati još i vruća unatoč najavama da nas čeka najhladnija zima u posljednjih 1000 godina.

Uskoro i opširnije informacije o novom projektu.

(mPortal.com.hr / Satelitski Forum)