Frankrijk: Radioszender Chante France verkocht?


De lokale radiozender Chante France in Parijs is zo goed als zeker verkocht, zo meldt de Franse radionieuwssite RadioActu.fr. Eigenaar Orbus zou het station verkocht hebben aan de HPI groupe, eigenaar van het regionale hitnetwerk Évasion. Orbus en HPI zelf willen de verkoop van Chante France nog niet bevestigen.

Chante France werd in 1994 opgericht door onder meer Pierre Bellanger, eigenaar van het populaire jongerennetwerk Skyrock. Met uitsluitend Franstalige softpopmuziek wilde het station de concurrentie aangaan met Cherie FM, het softpopnetwerk van de NRJ groep. Chante France kreeg de regio Parijs beschikking over de frequentie 90.9 FM, vlak onder Cherie FM, die in de Franse hoofdstad op 91.3 FM uitzendt. Het lokale radiostation zendt uitsluitend non-stop mzuiek uit, slechts onderbroken door reclame.

Het was de bedoeling om Chante France, net als Cherie FM, uit te rollen tot landelijk netwerk, maar een wijziging in de regelgeving gooide roet in het eten. Halverwege de jaren ’90 werden Franse radiostations namelijk verplicht om minimaal 40% aan Franstalige muziek of muziek van Franse artiesten uit te zenden. Met deze muziekquota probeert de Franse regering de Franse taal te beschermen. Door deze wijziging verloor Chante France gelijk zijn kracht en ook de aandacht van adverteerders en luisteraars. Tevens besloot eigenaar Orbus om uitbreiding van het FM-netwerk van Skyrock prioriteit te geven.

Momenteel trekt Chante France slechts 1% marktaandeel. Daarom besloot Orbus om het station in de etalage te plaatsen. Nu zou het station verkocht zijn aan de HPI groupe, al willen beide partijen nog niets bevestigen. De Franse mediawaakhond CSA zou namelijk nog goedkeuring voor de verkoop moeten geven.

De HPI group exploiteert momenteel al het hitnetwerk Évasion, dat via 11 FM-frequenties in verschillende departementen (regio’s) rondom Parijs uitzendt. In de hoofdstad zelf is het netwerk niet te ontvangen. Évasion brengt een mix van actuele hits, regionaal nieuws, weer en verkeer. Wat HPI precies met Chante France van plan is, is onduidelijk. Mogelijk gaat HPI de frequentie inzetten voor Évasion, waardoor het ook in Parijs te beluisteren zal zijn. Alleen is de vraag of dit toegestaan is. Een andere mogelijkheid is om het huidige format te handhaven, maar door het toevoegen van regionaal nieuws, weer en verkeer meer voet aan de grond proberen te krijgen in de hoofdstad. [RS/Radio.NL]