3DLiveLab geopendOp dinsdag 19 oktober is in studio 4 van DutchView het 3DLiveLab geopend. Dit in Nederland unieke live laboratorium is een expertisecentrum voor de productie, registratie en distributie van 3D-TV. Tijdens de eerste sessie kwamen circa 60 geÔnteresseerde professionals bij elkaar om te kijken naar demonstraties van diverse technologieŽn en projecten en om met elkaar te discussiŽren over de kansen en problemen met 3D.

Samenwerken aan ontwikkeling in Nederland
Een gemengd gezelschap was aanwezig bij de opening, waar verschillende 3D technieken en projecten zijn gedemonstreerd. Producenten, hardware leveranciers, omroepen, studenten en onderzoekers kwamen bij elkaar in het LiveLab. Naast een sessie waarin de plannen van het 3DLiveLab gepresenteerd werden hadden 3D-ONE, Astra, Avid Technology, Panasonic, RTL Nederland, Sony, Stage Brothers, Team facilities en Zero Creative demoís opgebouwd in het lab om het publiek 3D te laten ervaren en ermee te experimenteren.

Naast 3DLiveLab, gaven ook Uneto VNI en SBS een presentatie over hun activiteiten. Zo is Uneto VNI actief bezig om verkopers in de retailbranche voor te lichten over 3DTV en is SBS gestart met het uitzenden van een 3D kanaal in samenwerking met Ziggo. De presentaties brachten verschillende issues aan het licht waar het LiveLab in een later stadium meer aandacht aan zal besteden. Zo zullen er separate sessies worden georganiseerd over het fysieke aspect van 3D en de kwesties bij het produceren van 3D content. Daarnaast wordt er ook veel aandacht gegeven aan de kansen en beperkingen die 3D biedt voor het creatieve proces. Hoe vertel je een verhaal in 3D en waarin verschilt dat van 2D? Hoe vinden we een nieuwe beeldtaal voor 3D?

Toekomst
In de toekomst hoopt David Linssen (technisch directeur van DutchView) het aantal betrokken partijen nog fors uit te breiden; ďWe nodigen alle partijen uit om bij te dragen en gebruik te gaan maken van het Livelab. Ook onze concurrenten. Door actief samen te werken kunnen we de positie van Nederland als kenniscentrum voor 3D-TV en andere digitale mediaontwikkelingen enorm versterken. Een ontwikkeling waar iedereen van profiteert!Ē

3D sessies
Het 3DLiveLab is onderdeel van een serie activiteiten ontwikkeld door 3DNL, een platform dat organisaties en bedrijven samenbrengt die in Nederland betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie, postproductie, uitzending, distributie en vertoning van 3D-producties. Daartoe organiseert 3DNL naast het 3DLiveLab ook de Nederlandse 3D Dagen die op 22 en 23 november worden gehouden. Meer informatie rondom de 3D Dagen is te vinden op www.3ddagen.nl. 3DLiveLab zal daarnaast een aantal specifieke sessies organiseren rondom de gevolgen die 3D heeft voor het technische en creatieve proces, maar ook de kijkervaring. GeÔnteresseerden voor het 3DNL platform kunnen zich kosteloos aanmelden voor het 3DNL netwerk via www.3dnl.net om de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Bron: iMMovator