Duitser met pc moet kijk-en-luistergeld betalen


Duitsers die geen radio of tv in huis hebben maar wel een pc, moeten ook kijk-en-luistergeld betalen. Dit omdat zij ook radio- en tv-uitzendingen kunnen ontvangen, zo oordeelt het Duitse Hof volgens Tweakers. Of de pc-eigenaren daadwerkelijk radio luisteren of tv kijken is niet van belang. Het feit dat het mogelijk is, is volgens de rechter genoeg.

De betaalverplichting voor computerbezitters was al in 2006 ingesteld, maar niet iedereen was het hier mee eens. Een student en twee advocaten lieten de zaak toch voorkomen. Zij stelden dat ze in hun huis en kantoor alleen een computer met internet en geen radio en tv hadden en dus ook niet verplicht waren kijk- en luistergeld te betalen.

Het hof erkende dat een betalingsverplichting voor een computer met internet op gespannen voet staat met het Duitse grondrecht om ’ongehinderd uit algemeen toegankelijke bronnen te informeren’. Toch vindt het Hof de verplichting van het kijk-en-luistergeld gerechtvaardigd.

Duitsland krijgt naar verwachting in 2013 een nieuw financieringsmodel voor het kijk- en luistergeld. Dan is de betalingsverplichting niet meer afhankelijk van het bezit van een ontvangstapparaat, maar zal een systeem op basis van forfait worden ingevoerd. [Medianed/Tweakers/Radio.NL]