Radio Donna duikt op in ArgentiniŽ


Het lijkt erop dat de voormalige Vlaamse hitzender Radio Donna aan een tweede leven is begonnen. Een Argentijns radiostation gebruikt een logo dat verdacht veel lijkt op dat van het voormalige radiostation van de VRT, zo meldt de Vlaamse openbare omroep zelf. Toch gaat de VRT geen juridische stappen ondernemen.

Dat de naam Radio Donna in het buitenland nog gebruikt wordt is niet nieuw. In ItaliŽ is al jarenlang een radiostation actief met dezelfde naam. Maar ook in Posadas, de hoofdstad van de Argentijnse provincie Misiones, blijkt een Radio Donna actief te zijn. Het logo van dit radiostation (boven) lijkt echter verdacht veel op dat van de Vlaamse versie (onder). "We waren ook verrast toen we dit zagen circuleren op enkele socialnetwerksites", reageert BjŲrn Verdoodt, woordvoerder van de VRT. "Het lijkt er sterk op dat het logo van Donna aan de basis gelegen heeft van dit logo."

In principe kan de openbare omroep zich beroepen op het auteursrecht om het Argentijnse radiostation aan te klagen. De VRT is dit echter niet van plan. "We vinden het wel grappig. Donna is blijkbaar naar het buitenland vertrokken", lacht Verdoodt. "In dit geval gaan we geen stappen ondernemen omdat het zo ver weg is en omdat het om een lokaal radiostation gaat. Het is ook een logo dat we zelf niet meer gebruiken."

In het verleden heeft de VRT echter wel al andere media voor de rechtbank gedaagd. Op een bepaald moment had een Roemeense website de volledige website van Donna gekopieerd en er zijn eigen logo boven gezet. Dat ging de omroep echter wel te ver.

Donna was van 1992 tot 2009 de hitzender van de VRT. Door de komst van landelijke commerciŽle radio kreeg de zender de laatste jaren flinke klappen en daalde het marktaandeel gestaag. Diverse vernieuwingsoperaties konden het tij niet keren, waarna Radio Donna op 2 januari 2009 begraven werd. Enkele dagen later startte MNM als opvolger van Donna. [RS/Radio.NL]