Tv blijft dominant in Nederlands huishouden


Televisie blijft dominant in het huishouden van Nederlanders, al ziet bijna driekwart ook internet als basisbehoefte. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten van de Online Barometer 2010, waarbij dit jaar naast internettrends ook ontwikkelingen in telefonie en televisie zijn meegenomen. Het onderzoek is uitgevoerd door Synovate in opdracht van internetaanbieder Online.

Dat tv een belangrijke rol speelt in Nederlandse huishoudens blijkt uit het feit dat de televisie nieuwsbron nummer één is. 64 procent van de Nederlanders kijkt dagelijks naar nieuwsuitzendingen. Tv kijkt men het liefst vanaf de bank en er zijn in het huishouden gemiddeld vier afstandsbedieningen binnen handbereik.

In de woonkamer wordt nog het meest tv gekeken (98%), maar in 59 procent van de slaapkamers staat ook een tv-scherm. Inmiddels heeft één op de zeven kinderen ook een eigen televisie op de kamer staan. Op technologie zoals 3D-televisie zit de meerderheid van Nederland niet te wachten: 91 procent acht het onwaarschijnlijk dat er binnen een jaar een 3D-televisie in de huiskamer staat. 42 procent wil niet met een 3D-brilletje op de bank zitten.

Ondanks de diverse mogelijkheden om tv te kijken, kijkt nog steeds 40 procent van de Nederlanders naar analoge televisie. 78 procent van de Nederlanders kijkt inmiddels digitale tv. Maar de extra mogelijkheden van digitale tv lijken nog maar mondjesmaat ingeburgerd. Het raadplegen van de programmagids wordt het meest genoemd. [Adformatie/Radio.NL]