Londen krijgt Franstalig radiostation


Franstalige inwoners van Londen hebben vanaf vandaag (17 november) hun eigen radiostation. Om 12 uur lokale tijd start French Radio London via Digital Audio Broadcasting (DAB). Het kersverse radiostation gaat een mix brengen van veel Franstalige muziek en informatie uit zowel Londen als Frankrijk.

Net als Amsterdam telt ook Londen veel verschillende nationaliteiten. Daarom zijn er ook diverse radiostations die zich hierop richten. Zo heeft de Britse hoofdstad al een Griekstalig radiostation, een Turkstalig radiostation en diverse Aziatische radiostations. Daarnaast brengt Spectrum Radio op de middengolf dagelijks programma’s in verschillende talen.

De ongeveer 400.000 Franstalige inwoners van Londen werden echter nog niet bediend door een radiostation. Daar komt nu verandering in. Vanmiddag om 12 uur (lokale tijd) start French Radio London. Het station is te ontvangen via het London II DAB-multiplex. French Radio London neemt hiermee de plek in van Smooth Radio. Het oldiestation heeft de Londense editie opgeheven en is nu via het landelijke multiplex van Digital One te ontvangen.

French Radio Londen gaat een mix brengen van veel Franstalige muziek en informatie uit zowel Londen als Frankrijk. Hiervoor heeft het station al diverse bekende namen uit de Franse radiowereld aan zich weten te binden. Zo gaat Olivier Jauffrit de ochtendshow presenteren. Hij was eerder te horen op de zenders Rire & Chansons en Europe 2 (nu Virgin Radio). Daarnaast is Caroline Bodin in de middag te horen. Zij was eerder werkzaam voor Radio France International.

Op het gebied van muziek mogen de plannen van French Radio London ambitieus genoemd worden. Want terwijl een verplichte muziekquota van 40% aan Franstalige muziek bij de meeste radiostations in Frankrijk al als een molensteen om de nek hangt, heeft French Radio London besloten om maar liefst 80% Franstalige muziek te programmeren. Er is speciaal voor dit hoge percentage gekozen om zich te onderscheiden van de Engelstalige stations. [RS/Radio.NL]