Aanval op schotelantennes in Amsterdam

Stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam wil geen schotelantennes meer aan de gevels van wooncomplexen. De deelraad nam afgelopen week unaniem een motie aan van de VVD waarin staat dat de schotels zoveel mogelijk moeten worden vervangen door een centrale ontvangstunit bovenop de flats. Schotelantennes zijn de politiek al langer een doorn in het oog, dat komt onder andere door de verschillende soorten, maten en kleuren.

Schotelantennes geven een appartementencomplex al snel een verloederde aanblik. De rechterlijke macht heeft echter bepaald dat bewoners recht hebben op informatie en dat daarmee een verbod op het plaatsen van een schotel niet rechtsgeldig was.

Op de website van Het Parool stelde men de volgende vraag aan de bezoekers: "De Stelling van AmsterdamWooncorporaties moeten verplicht worden om een centrale ontvangstunit aan te bieden aan huurders en eigen schotels verbieden." Hier was 76% mee eens en 24% mee oneens.

Artikel 33 van de huisvestingswet geeft de politiek echter de mogelijkheid om bij plaatsing van een centrale ontvangstunit voor alle appartementen in een gebouw schotelantennes van individuele bewoners tegen te gaan. Dit is exact wat de politiek graag wil in Amsterdam.

Hoewel dit niet mogelijk was om dwingend vast te leggen in een bestemmingsplan met een wijzigingsvoorstel volgens portefeuillehouder Verdonk (PvdA), is de huidige uitkomst in feite nog beter.

Fractievoorzitter Michèl Tromp van de VVD Nieuw-West: "Aangezien een wijzigingsvoorstel op het bestemmingsplan niet mogelijk was, hebben wij te elfder ure een motie ingediend om schotelantennes tegen te gaan. Het bestemmingsplan geldt alleen voor de Delflandplein- en Staalmanpleinbuurt. Deze motie geeft een breder signaal af, namelijk dat de deelraad plaatsing van individuele schotelantennes aan de gevels van woningen niet wenselijk vindt. Gezien de unanieme steun in de raad, hoop ik dat de portefeuillehouder schotelantennes zoveel mogelijk zal laten vervangen door centrale ontvangstunits. Onze bewoners mogen natuurlijk wel vrijelijk televisie kijken." [Radio.NL]