Bioscopen volledig digitaal in 2012


Bioscopen volledig digitaal in 2012De Stichting Digitalisering Nederlandse Cinema, opgericht door de NVB (Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten), de NVF (Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs) en EYE Film Instituut Nederland gaat de digitalisering van alle bioscopen en filmtheaters in Nederland binnen twee jaar realiseren. De totale kosten voor deze operatie bedragen 38 miljoen Euro.

Staatssecretaris Zijlstra van OCW is akkoord met een bijdrage uit de middelen van het Nederlands Fonds voor de Film. Daarnaast draagt de overheid bij uit het rijksbrede Programma Implementatie Agenda ICT-beleid (PRIMA). Met een overheidsaandeel van 14% – vooral bestemd voor de niet commerciële filmtheaters – wordt de digitalisering van het Nederlandse vertoningscircuit mogelijk gemaakt.

Midden 2012 zullen alle filmtheaters en bioscopen in ons land digitaal films kunnen vertonen en de filmdistributeurs kunnen vanaf dat moment dan ook digitaal films aanleveren.

In minder dan anderhalf jaar tijd is een businessplan ontwikkeld op basis van het Virtual Print Fee model en is de financiering gerealiseerd. Met de collectieve en gecoördineerde aanpak kan een breed aanbod voor een groot publiek worden gegarandeerd. Bovendien wordt het fijnmazige vertoningscircuit in Nederland van bioscopen en filmtheaters gewaarborgd en zijn de kosten door collectieve afspraken voor individuele vertoners lager. De collectieve aanpak in publiek-private samenwerking is vooralsnog uniek in Europa. Nederland wordt hiermee het eerste land dat volledig over gaat naar digitaal. Nederland kent op dit moment 242 bioscopen met 751 doeken, waarvan er reeds 201 met 2 K projectoren zijn uitgerust. Eind oktober zijn 6 zalen (in 4 bioscopen) uitgerust met 4K projectie apparatuur.

Digitale innovatie biedt de filmsector groeikansen door het creatiever en sneller in kunnen spelen op de vraag van bezoekers naar de nieuwste (Nederlandse) films maar ook naar films uit het (recente) verleden. Zalen worden daarnaast aantrekkelijk voor onder meer onderwijs, gezondheidszorg, bedrijfsleven en overheden voor presentaties en bijeenkomsten. Ook verbreding van het aanbod naar (live) concerten, opera, theaterproducties of voetbalwedstrijden wordt in de nabije toekomst mogelijk. De culturele en maatschappelijke functie van bioscopen en filmtheaters wordt hiermee verbreed.

Bron: EYE Film Instituut Nederland

Opmerking: Hoewel deze digitalisering op zich een goede stap is zou wat ons betreft meteen een behoorlijk aantal theaters naar 4K projectie moeten overgaan. Dat is natuurlijk een grotere investering maar de bioscopen zouden daarmee naar onze mening aanzienlijk beter voorbereid zijn op de toekomst.
Tip op Hyves