Verlichting grootste 'kerstboom' weer aan
De kerstverlichting op de zendmast van Lopik, die bekendstaat als 's werelds grootste kerstboom, brandt weer. Zangeres Do ontstak de verlichting van de 'kerstboom' van bijna 367 meter hoog iets voor 20.30 uur. Het Guinness Book of Records noteerde de mast in 1998 als 'grootste kerstboom ter wereld'.

Volgens initiatiefnemer Ton Westland heeft de Gerbrandytoren die status nog steeds. Westland kwam in 1992 samen met zijn broer Martin op het idee de zendmast rond Kerstmis in het licht te zetten.

Bij helder weer is de verlichte zendmast, die dit jaar 120 lampjes telt, in de wijde omtrek te zien: van Driebergen tot Den Bosch, van Breukelen tot Tilburg. Piloten kunnen de kerstboom zelfs al zien als ze boven de Waddeneilanden vliegen.

Het spande er nog wel even om of de zendmast dit jaar zou worden opgetuigd met kerstverlichting. Eerder meldde de organisatie dat het niet was gelukt genoeg sponsorgeld te regelen, maar op het laatste moment bleek een kabelbedrijf bereid een groot deel van de kosten op zich te nemen.

De Verkeersinformatiedienst (VID) waarschuwt weggebruikers overigens dat er op de A2 bij IJsselstein door de verlichte zendmast een grotere kans is op vertraging. Automobilisten op de A2 rijden volgens de VID in deze periode iets langzamer om goed te kunnen kijken naar de verlichte toren. De verlichting blijft tot en met 6 januari aan. [Novum/Radio.NL]