Omroep Zeeland blijft uitzenden via satelliet


De uitzendingen van de publieke zender Omroep Zeeland zijn ook ná 1 januari 2011 te bekijken via de Astra satelliet. Een aantal andere regionale omroepen heeft recent besloten te stoppen met uitzendingen via de satelliet, onder meer vanwege de hoge kosten. Omroep Zeeland heeft in goed overleg met de satellietaanbieder een mogelijkheid gevonden om de kosten van doorgifte te verlagen.

Vanaf het voorjaar van 2011 worden de uitzendingen voortgezet in MPEG-4 formaat, waardoor minder bandbreedte op de satelliet nodig is. Daarnaast zullen de satellietuitzendingen van Omroep Zeeland mogelijk ’s nachts tussen 0:00 uur en 6:00 uur onderbroken worden. Dit is afhankelijk van het aantal regionale omroepen dat uiteindelijk besluit door te gaan met uitzenden via satelliet.

Hierdoor kunnen alle satellietkijkers, ook in het buitengebied, de programma’s van Omroep Zeeland free-to-air blijven ontvangen. Voor ontvangst van MPEG-4 is een moderne (HD-)ontvanger nodig. Zodra de details van de overgang naar MPEG-4 bekend zijn maakt Omroep Zeeland, samen met CanalDigitaal, bekend wat dit voor satellietkijkers betekent.

Omroep Zeeland is op 1 december 2006 gestart met uitzendingen via de
satelliet. Daarnaast zijn de uitzendingen van Omroep Zeeland te ontvangen via de kabel (analoog en digitaal) en de digitale ether (Digitenne). Ook zijn alle programma’s via live streaming of uitzending gemist te zien via de website van de omroep. [Radio.NL]